Образователен център за енергийни науки ще се създаде във Враца

Целта на новия център е да подготвя специалисти в областта на енергетиката, компютърните науки и новите технологии

Образователен център за енергийни науки ще се създаде във Враца
Образователен център за енергийни науки ще се създаде във Враца Източник: Пресцентър на МОН

Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН) ще бъде изграден във Враца. Днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков участва в подписването на Меморандум за сътрудничество за реализация на проекта, в който като страни са включени редица държавни и общински институции.

 

"Образованието е холистичен процес, а този проект обединява знанието с практиката. Учениците ще имат практическо обучение и ще могат да реализират на практика компетентностния подход – изграждането и усвояването на меки умения, каквато всъщност е идеята на съвременните образователни системи", каза министърът при подписването. По думите му настоящата инициатива е пример за ползотворно сътрудничество между образователни институции, бизнес и местна власт.

 

"Образованието е бъдеще, а бъдещето винаги е свързано с мечти. Затова възприемам този проект като една мечта за по-образована и по-бързо развиваща се България, в която има още повече възможности децата да избират да остават тук", отбеляза още министърът.

 

Проектът предвижда изграждане на Регионална технологична гимназия до 2027 г., която да привлича ученици от цяла Северозападна България. За младежите ще бъдат осигурени модерни общежития за настаняване. Планирано е и създаването на университетски корпуси на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на Техническия университет-София, както и на център за развойна дейност. Финансирането се предвижда да се обезпечи по Интегрирано териториално развитие.

 

Целта на новия център е да подготвя специалисти в областта на енергетиката, компютърните науки и новите технологии. Заедно с това ще се провеждат научни изследвания и ще се работи с бизнеса за преодоляване на недостига на кадри в ключови сектори като енергетика и високи технологии.

 

Проектът включва и създаване на индустриална зона, където завършилите специалисти ще могат да се реализират професионално. Паралелно с това те ще имат възможност да продължат образованието си в корпусите на Софийския университет и на Техническия университет-София. Вече са водени и разговори с големи технологични компании, които имат интерес да развиват дейност в бъдещия център.

 

 

В събитието участваха още министърът на енергетиката Владимир Малинов, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев, изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Валентин Николов и Галина Тодорова, представители на институции, граждански организации и др.

Домакин на днешната среща беше кметът на Община Враца Калин Каменов.

Още от "Враца"

Община Враца и 12 институции подписаха Споразумение за ЦЕРНН

Кметът изрази увереност, че с ЦЕРНН Враца залага на специалности с огромно търсене на пазара, за да създава кадри, чиято работа ще носи висока добавена стойност и доходи много над средното за страната

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов провери изпълнението на плановия годишен ремонт на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и ключови обекти на ЕСО ЕАД

Проектната компания за изграждане на 7 и 8 блок на атомната централа - АЕЦ "Козлодуй – Нови мощности" в момента продължава преговорите за подписване на договор за инженеринг с консорциум между избраните изпълнители Уеститгхаус Електрик Къмпани и Хюндай енджиниъринг енд кънстръкшън

Прочетете повече прочетете повече

Николай Нанков: След изборите ГЕРБ-СДС трябва да съставим стабилно правителство с премиер Бойко Борисов

Не зная какъв ще им е резултатът във Враца, но вчера на частичните местни избори в район "Одесос" в секцията в РОМСКИЯ КВАРТАЛ НА ВАРНА "Максуда", ПП-ДБ спечелиха 94,54% от гласовете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени