Община Мездра напомня, че разделното събиране на отпадъците е от полза за всички

На територията на гр. Мездра и на селата Ребърково, Лютиброд и Зверино са разположени общо 120 контейнера за разделно събиране

Разделно събиране на отпадъци, Екопак
Разделно събиране на отпадъци, Екопак Източник: Община Мездра

Община Мездра напомня на жителите на общината, че разделното събиране на отпадъците е от полза за всички!

• Открито за отпадъците:

* Общината не заплаща за обслужването на цветните контейнери;

* Не е вярно, че един камион събира отпадъка от всички контейнери;

* Разделното събиране намалява разходите за депониране.

 

• Защо да разделяме отпадъците?

Краткият отговор е: защото спестяваме природни ресурси, намаляваме депонираните отпадъци и разходите за тях, пестим енергия и намаляваме замърсяването. Част от отпадъците могат да бъдат рециклирани и използвани отново. Те са ценен ресурс.

Разделянето на отпадъците при източника на образуване, т. е. още вкъщи, е от изключително значение за по-нататъшния процес на рециклиране. Ако отпадъците се разделят в домакинствата и се изхвърлят в съдовете за разделно събиране, те няма да смесят с битовите отпадъци и ще стигнат до инсталациите за сепариране незамърсени и годни за рециклиране.

Разделянето при източника на образуване предотвратява замърсяването на рециклируемите отпадъци и позволява по-нататъшното им влагане в производството на по-широк кръг продукти, с по-високо качество.

 

• Кой извършва разделното събиране?

Системата за разделно събиране на отпадъците на територията на община Мездра съществува от 2007 г. За целта Община Мездра е сключила договор с организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки "ЕКОПАК България" АД. Общината предоставя правото, а дружеството приема да организира система за разделно събиране, транспортиране, временно съхранение, сортиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки на домакинствата, търговски, производствени и административни обекти като прилага Програма за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

"ЕКОПАК България" АД организира целия процес от разделното събиране на отпадъците от опаковки до тяхното рециклиране. Дружеството организира и управлява системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 87 общини за повече от 2 000 000 жители. За изпълнение на дейностите по събиране, транспортиране, сепариране и рециклиране на отпадъците от опаковки "ЕКОПАК България" АД работи с предприятия, притежаващи необходимите разрешителни и регистрационни документи.

 

• Какви и колко контейнери са поставени в община Мездра?

Системата за разделно събиране на община Мездра се състои от съдове тип "Иглу" с жълт цвят, предназначени за събиране на отпадъци от пластмаса и метали, син цвят - за събиране на отпадъчна хартия и картон, и съдове със зелен цвят, предназначени за събиране на стъклен амбалаж.

Схемата с местата за разполагането им е съгласувана с Община Мездра. Броят на необходимите контейнери за рециклиране се определя според регламентирания в действащото законодателство обем на брой живущи в населеното място.

На територията на гр. Мездра и на селата Ребърково, Лютиброд и Зверино са разположени общо 120 контейнера за разделно събиране, с които е осигурен обем от 4500 литра на всеки 350 жители.

 

• Колко плаща Община Мездра за разделното събиране?

Нула. Организацията за оползотворяване изпълнява целия процес по събиране на тези отпадъци за своя сметка. Това изрично е записано в договора с нея.

Гражданите имат и допълнителна финансова полза да изхвърлят повече отпадъци разделно. Колкото по-малко отпадъци се изпратят към регионалното депо, толкова по-ниски разходи за третирането им ще трябва да се платят. Цялото съдържание от металните и пластмасови контейнери за смесен битов отпадък се транспортира до Регионалното депо за твърди битови отпадъци на общините Враца и Мездра край с. Косталево. За всеки тон се заплаща такса за обработването му в депото. Там отпадъкът също преминава през сепариране, с цел отделяне на годния за рециклиране и термично оползотворяване отпадък, а остатъкът се депонира.

С други думи, ако рециклируемите материали бъдат изхвърлени в цветните контейнери, ще намалее общото количество в металните и пластмасовите контейнери, а оттам и разходите за операции по тях в депото. А тези разходи са част от калкулацията за такса "Битови отпадъци".

• Колко често се обслужват съдовете за разделно събиране?

Събирането на отпадъците от фирмата изпълнител се извършва по предварително одобрен от Община Мездра график за извозване, както е регламентирано в Закона за управление на отпадъците.

Съдовете за разделно събиране се обслужват при следната честота:

* жълти и сини - веднъж месечно;

* зелени - веднъж годишно и при запълване на не по-малко от 75 % от капацитета на съдовете.

Гражданите могат да подават сигнали в Общината за всякакви нарушения като например препълнени или липсващи контейнери.

• Къде отиват изхвърлените в цветните контейнери отпадъци?

В крайна сметка камионите извозват събрания отпадък до сепарираща инсталация, където рециклируемите отпадъци се сортират по вид. След това се доставят до заводите за рециклиране, където се преработват в суровини за нови изделия.

Остатъкът след сепарирането, който не е годен за рециклиране, се извозва отново до Регионалното депо за твърди битови отпадъци, където се депонира.

Цената за депониране се заплаща от Община Мездра.

• Рециклирането ли е най-доброто решение?

Рециклирането е важно, но още по-важно е да създаваме по-малко отпадък. Това е свързано с навиците ни на отговорни потребители, които внимават какво количество стоки купуват, как са опаковани тези стоки и т. н.

Рециклирането идва като краен вариант, а алтернативата отпадъкът да попадне на сметище или сред природата би трябвало изобщо да не съществува.

• За финал - няколко важни съвета:

В цветните контейнери изхвърляйте само отпадъци от опаковки и такива, които имат знак за рециклиране!

Не изхвърляйте отпадъци, които могат да предизвикат пожар!

Не драскайте и не чупете контейнерите!

Само с взаимни усилия можем да постигнем желания резултат и да живеем в чиста градска среда!

 

 

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени