Община Мездра започва изпълнението на проект "Детска кухня" 

В рамките на проекта ще бъде осигурено здравословно и пълноценно обедно хранене под формата на ваучери за детска кухня на до 30 деца

Ремонтираха детската млечна кухня в Мездра
Ремонтираха детската млечна кухня в Мездра Източник: Община Мездра

След подписано партньорско споразумение с Агенцията за социално подпомагане (АСП), от началото на месец септември Община Мездра ще започне изпълнението на дейностите по Проект BG05SFPR003-1.006 "Детска кухня", финансиран по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд+.

 

В рамките на проекта ще бъде осигурено здравословно и пълноценно обедно хранене под формата на ваучери за детска кухня на до 30 деца от уязвими групи от гр. Мездра на възраст от 10 месеца до 3 години, Допълнително ще бъдат реализирани съпътстващи мерки за подкрепа и социално приобщаване на децата и техните семейства.

 

Допустими потребители за подпомагане са деца в горепосочената възрастова група, които не посещават детска градина и са обект на социално подпомагане: деца от семейства без доходи или с ниски доходи; деца с увреждания; деца, живеещи при лоши битови условия; деца, лишени от родителски грижи, които остават извън обхвата на системата за социално подпомагане, но за тях е установена необходимост от този вид подкрепа.

 

Идентифицирането на нуждаещите се лица се извършва от териториалната дирекция на АСП въз основа на оценка на нуждите. Заявления за включване в проекта се подават в Дирекция "Социално подпомагане" - Мездра с административен адрес: гр. Мездра, ул. "Иван Вазов" №2, ет. 2, която извършва подбор и насочване.

 

За децата, за които е установена нужда от такова подпомагане, се предоставя ваучер за храна в детска кухня, осигуряващ едно обедно хранене: тристепенно меню, което включва супа, основно ястие и десерт. За целта Община Мездра ще издава абонаментна карта за срок до 31 декември на текущата година или до датата, в която детето навършва 3-годишна възраст.

 

Абонаментната карта се заверява ежегодно, след  извършена проверка за продължаваща принадлежност към целевата група. Срокът за изпълнение на дейностите по Проект "Детска кухня" е до 30 ноември 2025 г.

 

 

Още от "Враца"

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Фолклорният фестивал "Типченица пее" събра за 16-и път самодейци от Северозапада  

В тазгодишното издание на фестивала, което, за разлика от миналата година, нямаше конкурсен характер, взеха участие над 200 самодейци - певци, танцьори и музиканти, от 12 населени места

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени