Община Враца получи годишната награда "за публична институция"

Наградата получи заместник-кметът Александър Владимиров

Община Враца получи годишната награда за "публична институция"
Община Враца получи годишната награда за "публична институция" Източник: Община Враца

Община Враца получи годишната награда на фондация "Глобални библиотеки – България" (ФГББ) в категорията "за публична институция". Наградата получи заместник-кметът Александър Владимиров. За отличието Община Враца е номинирана от Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца.


"Искам да изкажа благодарност към всеки от вас, затова че се борите за грамотността сред децата и младежите. Тази битка е тежка и неравна, но има смисъл! Защото победата в тази битка е победа за цялото общество!", каза Владимиров при получаването на наградата в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".


Регионална библиотека "Христо Ботев” и Община Враца стартираха първата си пътуваща мащабна кампания за насърчаване на четенето сред деца и тийнейджъри в края на учебната 2022/2023 г. и общите усилия продължават и през новата 2023/2024 г.
Амбициозната цел да се посетят всички врачански училища с библиобуса на библиотеката в последните учебни дни на юни, за да се представи по актрактивен начин богатия фонд от литература и дигитални ресурси, беше изпълнена. 


Общо 668 ученици от 5. до 11. клас посрещнаха библиобуса на библиотеката и се включиха в книжните игри. По забавен начин, библиотекарите накараха учениците да преминат през страниците на книгите. Момичетата и момчетата от 5. и 6. клас завъртяха "Книжно колело", което спираше на заглавия, селектирани от Детски отдел на база читателските интереси и предпочитания, които са подходящи за тяхната възраст. Участниците се превъплътиха в ролята на литературни герои и автори на забавни истории, решаваха загадки и тестваха своите артистични умения.


Учениците от 7 до 11 клас пък се включиха в "Книжен TeenQuiz" и докато отговаряха на въпросите научиха колко голямо разнообразие от литература има в "Заемна за дома", "Читалня" и Тийн зала. Учениците бяха впечатлени от богатата колекция от манга, аниме, биографични книги за артисти, спортисти и популярни личности, влогъри, стратегически игри, класическа литература и книги на чужди езици, с които разполага библиотеката. В рамките на кампанията общо 713 ученици получиха читателски карти от библиотеката.


В началото на новата учебна година капманията продължи с подарък към първокласниците в града. В първия учебен ден, общо 543 първокласници във Враца получиха подарък читателска карта за библиотеката, заедно с индивидуална книжка, с послание от кмета на Община Враца Калин Каменов. Целта е да се провокира интерес към четенето, за да може когато научи буквите и започне да чете, всяко дете да посети библиотеката и да открие чудния свят на книгите.


Наградите на фондация "Глобални библиотеки – България" са учредени през 2017 г. в изпълнение на нейните мисия и цели за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени