Общински съвет-Мездра прие Правилник за организацията и дейността си за мандат 2023-2027 г.

На сесията бяха избрани председатели на Постоянните комисии към местния парламент

Заседание на Общински съвет-Мездра
Заседание на Общински съвет-Мездра Източник: Община Мездра

Общински съвет (ОбС) - Мездра прие Правилник за организацията и дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация (ОбА) - Мездра за мандат 2023-2027 г. Решението беше взето на декемврийската сесия на местния парламент с 12 гласа "За", 2 "Против", 0 "Въздържал се" и 1 не гласувал от присъстващите в залата 15 от общо 17 съветници.

 

Съгласно новоприетия правилник, председателят на ОбС ще получава месечно възнаграждение в размер на 90% от възнаграждението на кмета на община Мездра, заместник-председателите на ОбС и председателите на постоянни комисии - в размер на 70% от средната брутна работна заплата на ОбА за съответния месец, а общинските съветници - в размер на 68% от средната брутна работна заплата на ОбА за съответния месец. Максимумът на възнаграждението на последните ще се получава само, ако са членове на три постоянни комисии и участват във всичките им заседания, както и в заседанията на ОбС.

 

В Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) е регламентирано, че размерът на възнаграждението на председателя на ОбС не може да надвишава 90 на сто от възнаграждението на кмета на общината (чл. 26, ал. 1), а общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от средната брутна работна заплата на ОбА за съответния месец - в общините с население до 100 000 души (чл. 34, ал. 2, т. 2).

 

На база средната брутна работна заплата на ОбА - Мездра в момента, на този етап общинските съветници ще вземат месечно между 663 лв. и 644 лв. Съгласно ЗМСМА (чл. 34, ал. 4), те имат право също на пътни и други разноски - за консултантски услуги, обучения и квалификации, гориво или билети за транспорт, канцеларски и други материали и услуги, свързани с дейността на общинския съветник. В новоприетия правилник беше решено средствата за пътни и други разноски за един месец да не надвишават размера на до 60% от минималната работна заплата за страната за съответния месец, която в момента е 780 лв. а от 01.01.2024 г. ще стане 933 лв.

 

Местният парламент определи числеността и избра състава на 7-те Постоянни комисии, които ще функционират към ОбС. За председател на ПК "Финанси, бюджет, стопански дейности и общинска собственост" беше избрана Яна Нинова (ПП "ГЕРБ"), на ПК "Устройство на територията, опазване на околната среда, инфраструктура и европейска интеграция" - инж. Георги Валентинов (МК "ЗНС"), на ПК "Образование, култура, наука" - Мирослав Аспарухов (ПП "ГЕРБ"), на ПК "Спорт, туризъм и младежки дейности" - Николай Генов (МК "ЗНС"), на ПК "Здравеопазване и социална политика" - д-р Ивайло Тодоров (ПП "ГЕРБ"), на ПК "Сигурност, опазване на обществения ред и граждански права" - Христо Иванов (МК "ДПС"), а на ПК "Предотвратяване и установяване на конфликт на интереси" - инж. Мирчо Мирчев (МК "ДПС").

 

Утвърден беше образец на Декларация за несъвместимост по чл. 49, ал. 1, т. 1 и 3 от Закона за противодействие на корупцията, която новоизбраните общински съветници и кметове са длъжни да подадат в едномесечен срок от полагането на клетва.

 

Председателят на ОбС - Мездра Яна Нинова (ПП "ГЕРБ") беше определена за делегат, като представител на ОбС, в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). При невъзможност да участва в Общото събрание на НСОРБ тя ще бъде замествана от инж. Георги Валентинов (МК "ЗНС").

 

Председателят на ОбС - Мездра Яна Нинова
Председателят на ОбС - Мездра Яна Нинова Източник: Община Мездра

ОбС даде съгласие председателят на съвета Яна Нинова да членува в Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ) и разреши ежегодното изплащане на членски внос към НАПОС-РБ в размер, определен от Асоциацията, който за 2024 г. е 510 лв.

 

Мирослав Аспарухов (ПП "ГЕРБ") ще представлява ОбС - Мездра в Областния съвет за развитие на област Враца. При невъзможност да участва в заседанията на съвета той ще бъде заместван от инж. Мирчо Мирчев (МК "ДПС").

 

Йохан Вутов ((ПП "ГЕРБ") беше определен за представител на ОбС - Мездра в Областния съвет за намаляване на риска от бедствия в област Враца. При невъзможност да участва в заседанията на съвета той ще бъде заместван от Христо Иванов (МК "ДПС").

 

В началото на сесията общинският съветник Мирослав Аспарухов (ПП "ГЕРБ"), който не присъства на предишното заседание на съвета, положи клетва по чл. 32, ал. 1 от ЗМСМА и подписа клетвен лист.

 

Председателят на ОбС - Мездра Яна Нинова дава клетвен лист на общинския съветник Мирослав Аспарухов
Председателят на ОбС - Мездра Яна Нинова дава клетвен лист на общинския съветник Мирослав Аспарухов Източник: Община Мездра

 

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени