Одобриха за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки

Крайният срок за изпълнение и отчитане на всички одобрени за финансиране дейности по проектите е 31 декември 2027 г.

Училище "Христо Ботев" в Мездра
Училище "Христо Ботев" в Мездра Източник: Община Мездра

Министерство на образованието и науката одобри за финансиране проектите на 496 училища в цялата страна по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024-2027 г. 120 от одобрените проекти са по Модул 1 "Проектиране и изграждане на нови физкултурни салони" и по Модул 2 "Основен ремонт на съществуващи физкултурни салони", а останалите 376 - по Модул 3 "Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки". За реализиране на програмата от държавния бюджет ще бъдат отпуснати безвъзмездно над 188 млн. лв, съобщиха от общинския пресцентър.

 

Сред одобрените за финансиране проектни предложения по Модул 3 са проектите на две училища в община Мездра - за изграждане на нова спортна площадка в ОУ "Христо Ботев" - гр. Мездра и за основен ремонт на съществуваща спортна площадка в СУ "Св. Климент Охридски" - с. Зверино. Одобреното финансиране за реализирането на първия проект е 194 210 лв., а на втория - 90 000 лв.

 

Училище
Училище "Св. Климент Охридски" в Зверино Източник: Община Мездра

Спортната площадка, която ще бъде изградена в ОУ "Христо Ботев", e с приблизителна площ от 995 кв. м., а тази в СУ "Св. Климент Охридски" - с площ 984 кв. м. и размери: дължина - 60 м и ширина - 16,4 м. От новите придобивки ще се възползват повече от 500 ученици, които се обучават в двете учебни заведения.

 

Крайният срок за изпълнение и отчитане на всички одобрени за финансиране дейности по проектите е 31 декември 2027 г.

 

Училище
Училище "Св. Климент Охридски" в Зверино Източник: Община Мездра

Целта на програмата по Модул 3 е подобряване на условията за провеждане на учебните часове по физическо възпитание и спорт на открито, а очакваните резултати - насърчаване на физическата активност и подкрепата за здравословен начин на живот сред подрастващите; създаване на модерна спортна база в училищата за популяризиране на физическото възпитание и спорт като част от учебния процес; подпомагане на дейностите, насочени към понижаване на дела на преждевременно напусналите образователната система; създаване на навици и умения у подрастващите да спортуват от ранна ученическа възраст; подкрепа на превенцията и намаляването на тютюнопушенето сред младите хора, употребата на алкохол и наркотици и преодоляване на неблагоприятните тенденции в здравословното състояние на подрастващите, последица от недостатъчната двигателна активност.

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени