ОИК - Мездра прекрати предсрочно за втори път пълномощията на кмета на село Крета

Васил Дацов не е изпълнил задълженията си по чл. 41, ал. 3, от ЗМСМА: не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност

Село Крета
Село Крета Източник: Zonanews

С Решение №251-ЧМИ/ 29.08.2024 г. Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на кметство Крета Васил Дацов. Решението е взето на основание чл. 42, ал. 1, т. 5, във вр. с чл. 41, ал. 3, във вр. с чл. 41, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

 

Васил Дацов
Васил Дацов Източник: Община Мездра

Тоест, в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Крета Дацов не е изпълнил задълженията си по чл. 41, ал. 3, от ЗМСМА: не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и в същия срок не е уведомил писмено председателя на Общински съвет (ОбС) - Мездра и ОИК - Мездра за предприети действия в тази посока.

 

Решението е взето с 10 гласа "за" и 1 "против" от присъствалите на заседанието 11 членове на ОИК, колкото е и съставът на комисията. За взетото решене ще бъдат уведомени Централната избирателна комисия (ЦИК) и ОбС - Мездра, като към писмото до ЦИК ще бъде приложена цялата документация по преписката.

 

ОИК - Мездра възлага на председателя и на секретаря на комисията да изготвят мотиви към решението, решението да бъде обявено на сайта на ОИК и на информационното табло пред сградата на Община Мездра, както и да изготвят и изпратят писма до ЦИК, ОбС - Мездра и кмета на община Мездра.

 

Васил Дацов спечели частичните местни избори за кмет на кметство Крета, които се проведоха на 23 юни т. г. До тях се стигна след като с Решение №201-МИ/ 03.01.2024 г. ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на Дацов, който беше избран за кмет на Крета на местните избори на 29 октомври 2023 г.

 

Мотивите за това решение бяха почти идентични: в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Крета Васил Дацов не е изпълнил задълженията си по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, т. е. не е предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на две търговски дружества и в същия срок не е уведомил писмено председателя на ОбС - Мездра и ОИК - Мездра за предприети действия в тази посока.

Още от "Враца"

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Фолклорният фестивал "Типченица пее" събра за 16-и път самодейци от Северозапада  

В тазгодишното издание на фестивала, което, за разлика от миналата година, нямаше конкурсен характер, взеха участие над 200 самодейци - певци, танцьори и музиканти, от 12 населени места

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени