Около 30 първокласници повече спрямо миналата година прекрачиха школския праг в община Мездра

Близо 1 500 ученици ще се обучават през новата учебна година в 7-те училища на територията на общината

15 септември
15 септември Източник: Zonanews

1 497 ученици, разпределени в 84 паралелки от I до XII клас, ще се обучават и възпитават през новата учебна 2021/2022 година в 7-те училища на територията на община Мездра. Спрямо миналата година в класните стаи влязоха 12 подрастващи повече. Разпределението на учениците по учебни заведения е следното: СУ "Иван Вазов" - 473 (2020/2021 - 469), ОУ "Христо Ботев" - 350 (367), ИОУ "Св. св. Кирил и Методий" - 263 (254), СУ "Св. Климент Охридски" (Зверино) - 174 (177), ПГ "Алеко Константинов" - 146 (129), ПГ по МСС - 74 (71) и ОУ "Васил Кънчов" (Моравица) - 17 (18). 


Първокласниците са 140, което е с 29 повече в сравнение с м. г.: 57 в ОУ "Христо Ботев", 37 в ИОУ "Св. св. Кирил и Методий", 33 в СУ "Иван Вазов", 12 в СУ "Св. Климент Охридски" (Зверино) и 1 в ОУ "Васил Кънчов" (Моравица). Общият брой на осмокласниците е 118: 52-ма в СУ "Иван Вазов", 39 в ПГ "Алеко Константинов", 18 в ПГ по МСС и 9 в СУ "Св. Климент Охридски" (Зверино). Дванайсетокласниците, който напролет ще завършат своето средно образование, са 84: 53-ма в СУ "Иван Вазов", по 16 в ПГ "Алеко Константинов" и в СУ "Св. Климент Охридски" (Зверино) и 12 в ПГ по МСС. 

В най-голямото училище в общината - градското СУ "Иван Вазов", новата учебна година беше открита с празнична програма, подготвена от възпитаници на учебното заведение. Гости на тържеството бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов и Даринка Христова, ст. експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието - Враца. 


"Скъпи ученици, знам и вярвам, че мечтите могат да се сбъднат, ако се стараеш всеки ден, ако се трудиш неуморно и не се отказваш$, каза в приветствието си директорът на СУ "Иван Вазов" Мариела Горанова. "Ако вярваш в себе си - така, както ние вярваме във вас. Вие сте орисани да живеете в интересни времена и всеки ден ще бъде ново приключение и предизвикателство. И точно в тази интересна година ще научите важни уроци, които няма да намерите в учебниците - как да бъдете добри и да помагате на другите. Помнете, че училището не е сграда, а общността, където споделяте общи мечти, ценности, където ще се научите да мислите свободно и критично. Пазете традициите на нашето училище, умножавайте успехите му, уважавайте и почитайте всеотдайността на своите учители!" 

 

Кметът Иван Аспарухов
Кметът Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

"Днес е един прекрасен ден, не само защото времето е хубаво", заяви от своя страна кметът на Мездра Иван Аспарухов. "Прекрасно е, че има такъв ден, в който можем да бъдем заедно, обединени от една обща цел - нашите деца да бъдат просветени, да бъдат знаещи. 
Усилията на всички - на вашите учители, родители и ръководители, скъпи ученици, е да ви дадат тези знания. Ето защо от вас се иска да бъдете слънчеви като днешния ден, да бъдете искащи и търпеливи. Защото вие сте бъдещето. Радостен съм, че сред нас са и най-малките - тези, които за пръв път ще прекрачат училищния праг. Те трябва да знаят, че по-лесно от началото няма, трудностите идват след това - но си заслужава. Искам да пожелая на всички, които са част от образователната система в нашата община, "На добър час!" За една по-добре уредена, просперираща България! На добър час!".


По традиция първият школски звънец призова в класните стаи най-напред първокласниците, водени от своите класни ръководители Венета Чобова и Борислава Иванчева. По случай първия учебен ден Община Мездра подари на всички 140 първокласници илюстрованата книжка "Приказки за първолака" с лично послание от кмета Иван Аспарухов. 

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени