Основно училище "Христо Ботев" - Мездра чества 95-годишнина

Празнична програма изнесоха млади театрали, вокални изпълнители, рецитатори и гимнастички от училището юбиляр

Основно училище "Христо Ботев" - Мездра чества 95-годишнина
Основно училище "Христо Ботев" - Мездра чества 95-годишнина Източник: Община Мездра

В навечерието на своя патронен празник - 2 юни, ОУ "Христо Ботев" - гр. Мездра отбеляза 95 години от построяването на сградата на учебното заведение. Това стана с тържествен концерт в Дома на железничаря.

 

Сред гостите на тържеството бяха представители на Община Мездра и на Общинския съвет, на Училищното настоятелство и на Обществения съвет към училището, бивши и настоящи директори, учители, служители и възпитаници на образователната институция, много родители.

 

Основно училище
Основно училище "Христо Ботев" - Мездра чества 95-годишнина Източник: Община Мездра

"Има нещо величаво в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух; всичко това да превърнеш в традиция и най-важното - да го предадеш с любов на поколенията, за да развиват, пазят и продължат делото, каза в приветствието си директорът на ОУ "Христо Ботев" Иван Иванчев. Затова днес отдаваме заслужена почит на първите радетели, поставили основите на този Храм на знанието и на всички онези, за които ОУ "Христо Ботев" се превърна в тяхна мисия и съдба".

 

В чест на годишнината за пръв път прозвуча новосъздаденият химн на ОУ "Христо Ботев" (по текст на Рени Митева, музика и аранжимент - Христо Христов) в изпълнение на Вокална група "Детски свят" към Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР).

 

Прогимназия
Прогимназия "Тодор Балабанов" Източник: Община Мездра

Прожектиран беше филмът "От първата копка до днес" за историческото развитие на училището, чиято сграда е построена през периода 1925-1929 г. със средства от дарители, най-крупният от които е видният индустриалец Иван Балабанов (1887-1969 г.), почетен гражданин на Мездра (1943, 1946 г.).

 

Грамоти и предметни награди получиха изявени ученици, вокални групи и спортни отбори, спечелили престижни отличия през последните 5 години на международни състезания и конкурси, национални олимпиади и фестивали.

 

Празнична програма изнесоха млади театрали, вокални изпълнители, рецитатори и гимнастички от училището юбиляр, Детски танцов състав към НЧ "Просвета 1925", Вокална група "Детски свят", Мажоретен състав и Група за художествено слово към ЦПЛР. Специални музикални поздрави отправиха оперната певица Илона Иванова и вокалната изпълнителка Джоана Савова, които са бивши възпитанички на училището.

 

Основно училище
Основно училище "Христо Ботев" - Мездра чества 95-годишнина Източник: Община Мездра

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева връчи на ОУ "Христо Ботев" възпоменателен плакет и поздравителен адрес от кмета на общината Иван Аспарухов.

 

Поздравителни адреси изпратиха също Регионално управление на образованието - Враца, НЧ "Просвета 1925", общинската организация на Синдиката на българските учители, ОбП "Чистота", детски и учебни заведения от Мездра, Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мизия, Роман, Бутан, Гложене, Габаре и Моравица.

 

Тържественият концерт завърши с групово изпълнение на "Хубава си, моя горо". По време на събитието беше съобщено, че наскоро преподаватели от ОУ "Христо Ботев" са отличени със статуетка и грамота в категорията "Най-активни учители в прогимназиален етап" за 2024 г. за най-активно използване на образователната електронна платформа е-просвета в Годишните национални награди на е-просвета - електронното училище на България.

 

Още от "Враца"

Министър Коритарова обсъди с депутати обходните маршрути заради строителството на първокласния път Мездра – Ботевград

АПИ предлага тежкотоварните автомобили да не преминават през прохода Петрохан в часовете с пиково натоварване и през уикендите

Прочетете повече прочетете повече

Американската "Ексимбанк" предлага да финансира VІІ блок с над 8 млрд. долара

Не само да финансират американското оборудване, но и участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово, добавя енергийният министър

Прочетете повече прочетете повече

Седмото издание на Националния фолклорен фестивал "Змей Горянин" в Зверино събра над 500 самодейци от три региона на стр

При голям зрителски интерес на сцената в Хотелски комплекс "Оазис" се изявиха 37 читалищни, детски и юношески танцови състави, както и 14 индивидуални изпълнители от 19 населени места

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени