Откриха Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" в Мездра

Програмата на тазгодишната кинопанорама включва 7 планинарски, приключенски и екстремни филми

Откриха Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" в Мездра
Откриха Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" в Мездра Източник: Община Мездра

В гр. Мездра започна седмото издание на Панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" - събитие от програмата на традиционните Празници на културата "Мездра - май". В нея ще бъдат представени избрани филми от афиша на Международния фестивал на планинарските филми "Банско филм фест".

 

Кинопанорамата беше официално открита от инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ) - главен инициатор за нейното провеждане, а филмите, включени в нея, бяха представени от Натали Петрова, директор на International Mountain Film Festival "Bansko Film Fest". По време на форума спелеологът Цветан Цеков ще получи плакет за "Турист на годината на община Мездра за 2022 г."

 

Откриха Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино
Откриха Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" в Мездра Източник: Община Мездра

Програмата на тазгодишната кинопанорама включва 7 планинарски, приключенски и екстремни филми, запечатали вдъхновяващите преживявания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и любители на екстремни спортове от шест държави - Австрия, България, Германия, Италия, Полша и САЩ.

Първата вечер зрителите видяха кинолентите "Mатерхорн - лъвският хребет" (2021, Италия) и "Светостта на пространството" (2022, САЩ), отличен с Награда на филм за планинарски спортове, приключения и изследвания на Международния фестивал на планинарските филми "Банско филм фест" 2022.

 

Mатерхорн - лъвският хребет
Mатерхорн - лъвският хребет Източник: Община Мездра

Тази вечер кинопанорамата продължава от 19:00 ч. в Заседателната зала на Община Мездра с прожекциите на "Доо Сар. Филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум" (2022, Полша), "Сантяго" (2021, България) - Награда УНИКА за най-добър български филм на Международния фестивал на планинарските филми "Банско филм фест" 2022 и "Списъкът: всичко или нищо" (2021, Австрия) - Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния фестивал на планинарските филми "Банско филм фест" 2022.

 

Доо Сар. Филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум
Доо Сар. Филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум Източник: Община Мездра

Дните на планинарското, приключенско и екстремно кино 2023 ще завършат утре вечер с кинолентите "Северните 6" (2021, Германия) и "След Антарктика" (2021, САЩ), носител на Голямата награда за най-добър филм на Международния фестивал на планинарските филми "Банско филм фест" 2022.

Входът за зрители е свободен!

 

След Антарктика
След Антарктика Източник: Община Мездра

Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" се провежда от 2013 г. насам, с изключение на 2016-2019 г. Организатори на събитието са Община Мездра и Сдружение "Международен фестивал на планинарския филм Банско филм фест".

 

В досегашните седем издания на кинопанорамата са показани общо 69 филма от 19 държави от пет континента - Австралия, Австрия, Албания, Белгия, България, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, Непал, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, САЩ, Словакия, Франция, Швейцария и ЮАР.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени