Откриха седмото издание на Фестивала за древни култури

Церемонията започна с възстановка на древен ритуал

Откриха седмото издание на фестивала за древни култури
Откриха седмото издание на фестивала за древни култури Източник: Община Враца
За седма година местността "Валога", край врачанското село Оходен, е сцена на древните култури. Фестивалът "Слънцето на Тодорка" откри кметът Калин Каменов."Това е един от най-атрактивните фестивали, който ни връща назад към нашите корени и ни показва техния бит и култура. Всеки един участник допринася за опазването на обичаите и традициите. Вярвам, че с всяко следващо издание на "Слънцето на Тодорка" ще надградим артистичния форум и ще привличаме още повече туристи", каза Каменов.
 
Директорът на Регионалния исторически музей - Георги Ганецовски изрази своето удовлетворение от това, че с всяка година броят на посетителите се увеличава. Благодарност към всички, които са помогнали за провеждането на събитието отправи Георги Врабчев - директор на Младежкия дом. В рамките на откриването, кметът Калин Каменов получи почетен плакет на фестивала.
 
Церемонията започна с възстановка на древен ритуал, с участието на театрална група "Темп". Фестивалната вечер ще продължи с изпълнения на творчески формации, дегустация на Национална академия "Кулинарен историк" и демонстрация на добиване на спиртни напитки по технология от неолита.
 
В рамките на четиридневния артистичен форум посетителите могат да се включат в обработка на вълна, изработването на накити и предмети от кост, грънчарство, тъкачество, копаничарство, стрелба с лък. В програмата е предвидено и археологическо училище в местността "Валога", като участниците получават сертификати за елементарен курс по археология.
 
Събитието се организира от Младежкия дом и Регионалния исторически музей в града, с подкрепата на община Враца.

Още от "Враца"

Продължава работата по изграждането на парка в ж.к. "Младост" във Враца

С осигурените от бюджета средства в размер на над 700 000 лв. се предвижда облагородяване на пространството, изграждане на нова алейна мрежа и подходящо парково осветление, озеленяване, фитнес на открито и поливна система

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени