ОУ "Христо Ботев" - Мездра се присъедини към Общобългарската инициатива "Да запеем заедно "Де е България"

По традиция първият школски звънец призова в класните стаи най-напред първокласниците

15 септември в Мездра
15 септември в Мездра Източник: Община Мездра

Новата учебна 2023/2024 г. в най-голямото основно училище в община Мездра - градското ОУ "Христо Ботев", беше официално открита с издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме и празнична музикално-литературна програма, изнесена от възпитаници на учебното заведение.

 

Инж. Николинка Кътовска
Инж. Николинка Кътовска Източник: Община Мездра

Приветствия към учениците, учителите и родителите отправиха директорът на училището Иван Иванчев, заместник-кметът на Община Мездра инж. Николинка Кътовска и Сийка Георгиева, родител на първокласничка.

"Уважаеми учители, скъпи ученици и родители, мили деца,

 най-сърдечно ви поздравявам с първия учебен ден - 15 септември, и началото на новата учебна година - каза в словото си инж. Кътовска. Това  е ден, в който всички ние - ученици, учители и родители, се прекланяме пред духовното огнище на българина - училището.

Съхранявайки енергията и силата на познанието, училището е успяло да превърне много от нас в образовани хора. Но то е успяло да помогне на българската нация да оцелее, въпреки историческите катаклизми, които е преживяла. Училището е било, е и ще бъде един неизчерпаем източник на познание, сила и авторитет.

Затова, уважаеми учители, пожелавам ви с много упоритост да продължавате да създавате и да пазите богатството на българското училище - неговите възпитаници. Желая ви здраве, енергия и духовни сили да преодолявате предизвикателствата на съвременния свят и да получите заслужено удовлетворение за добре свършената работа. Нека благодарността на вашите ученици бъде най-ценния дар за труда ви.

Мили първокласници,

трепетът във вашите сърца от днешния ден изпълва въздуха с неповторима енергия. Искрено ви желая този позитивизъм да остане с вас в класните стаи и в училищния живот. Бъдете здрави, бъдете любознателни, учете се и знайте, че знанието е прозорец към света.

Скъпи ученици,

на вас пожелавам една успешна нова година. Година, в която да научите много неща за света около вас. Година, в която мнозина от вас ще създадат истински приятелства. Но най-важното е: вярвайте на своите учители - те са хората, които ще ви помогнат да станете не само по-образовани, но и по-добри граждани на България. Вярвайте в науката, защото тя променя днешния свят. Вярвайте в себе си, защото младостта има достатъчно сили да превърне в реалност всяка мечта.

На добър час на всички и успешна нова учебна година!"

 

Първи учебен ден в Мездра
Първи учебен ден в Мездра Източник: Община Мездра

Водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник на Мездра отец Данаил Цинцарски. По случай откриването на новата учебна година учениците и учителите в ОУ "Христо Ботев" се присъединиха към Общобългарската инициатива "Да запеем заедно "Де е България", организирана за трета поредна година в цялата страна и зад граница от Сдружение "Зазоряване". Целта е чрез изпяването на патриотичната песен по текст на Иван Вазов и музика на Панайот Пипков да заявим заедно своята национална принадлежност и да поддържаме българския дух и идентичност.

 

Водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник на Мездра отец Данаил Цинцарски
Водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник на Мездра отец Данаил Цинцарски Източник: Община Мездра

По традиция първият школски звънец призова в класните стаи най-напред първокласниците, водени от техните класни ръководители Гинка Кръстева и Силвия Пешевска. През учебната 2023/2024 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 338 ученици, разпределени в 17 паралелки от I до VII клас, информира заместник-директорът по учебната дейност Цветомира Илиева. За тяхното обучение и възпитание ще се грижат 41 педагози. Първолаците са 38, като в първи клас са формирани две паралелки.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени