Панаирни дни Оряхово 2022

Кметът на общината Росен Добрев връчи плакети и почетни знаци на почетните граждани

Празник на духовите оркестри
Празник на духовите оркестри Източник: Община Оряхово

Първият празничен за Оряхово ден започна с Молебен за здраве и благоденствие на оряховчани в храм "Успение на Света Богородица". Община Оряхово раздаде курбан на миряните със съдействието на Бойко Цветанов и Костадин Томов.

 

В 10:00ч. на пл. "Дико Илиев" младите момчета от Духов оркестър "Оряхово Браз Бенд" към ЦПЛР – ОДК  поставиха началото на водосвета на новото общинско предприятие "Автотранспорт Оряхово 2022". Официални гости на събитието бяха кметът на Мизия Валя Берчева, световната звезда на леката атлетика Йорданка Благоева, новият областен координатор на ПП ГЕРБ във Враца Красен Кръстев и други. Г-н Добрев пожела на добър час на новосвормираният екип, оглавен от г-н Петко Грънчаров.

 

Водосвет в Оряхово
Водосвет в Оряхово Източник: Община Оряхово

В 10.30 ч. започна тържествено заседание на Общински съвет в Оряхово, открито от Румяна Декова – председател на Общински съвет Оряхово, на което бяха  удостоени със званието "Почетен гражданин на Оряхово" Никола Светославов – кмет на община Оряхово мандат 1975-1981г., Енчо Димитров – майстор на спорта по шахмат и Кузман Кузманов – диригент на духов оркестър към Народно читалище "Надежда 1871" – гр. Оряхово от 1988г. до 2020г.

 

Кметът Росен Добрев връчва почетни знаци
Кметът Росен Добрев връчва почетни знаци Източник: Община Оряхово

С "Почетен знак на Оряхово" бяха удостоени Лидия Шернина – дългогодишен лекар в оряховската болница, Михайл Кулешов – виден културен деец и театрал и Ангел Мановски – дългогодишен музикант в духов оркестър към Народно читалище "Надежда 1871" – гр. Оряхово и ученик на Дико Илиев.


Стелян Стефанов – заместник-председател на Общински съвет-Оряхово запозна официалните лица, гости и граждани на града с мотивите за награждаването и кратка биография за всеки един от тях.


Кметът на общината Росен Добрев връчи плакети и почетни знаци на почетните граждани и поднесе своите поздравления.


Официални гости на събитието бяха Красен Кръстев – народен представител от 43-то , 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание, Валя Берчева – кмет на община Мизия и Петя Тошева – директор на Интернешънъл Асет Банк, клон Враца.


Поздрав към  всички поднесоха младежите от Младежкия духов оркестър "Оряхово Браз Бенд " към ЦПЛР – ОДК и духов оркестър към НЧ "Надежда 1871" – гр.Оряхово.

 

Изложбата на Националния политехнически музей
Изложбата на Националния политехнически музей Източник: Община Оряхово

На 19.08.2022 г. от 18:00ч. в сградата на Исторически музей - Оряхово се откри гостуващата специално за панаирните дни изложба "Ало, Ало" на Националния Политехнически музей в София. Представителят на гостуващия музей Васил Макаринов въведе  присъстващите в света на телефонната техника от края на 19 в. до 90-те години на 20 век.  

 

Последва представянето на впечатляващия арт проект "История във фигури" на младия художник Адам Фекете, който ни доближава до античността и средновековието чрез лично изработени с много труд и прецизност 82 малки фигурки. Те изобразяват римляни и рицари с крал Сигизмунд, свързани пряко с историята на Оряхово.


Събитието уважиха  Росен Добрев, кмет на община Оряхово, Румяна Декова, председател на Общински съвет-Оряхово и Христина Цонева, секретар на община Оряхово.


В 19:00ч. по традиция стартираха XXVI – те Празници на духовите оркестри "Дико Илиев". Водещ на събитието бе Александър Райчев, познат на всички водещ на програма "Хоризонт" по БНР. 

 

Кметът на община Оряхово откри Панаирните дни с обръщение към гражданите и гостите на града.
"Уважаеми жители и гости на град Оряхово,
Днес в Оряхово е празник,
Празник на духовността, изкуството и спорта…
Очаквано събитие, обединяващо в себе си дълголетни традиции и търсенията на съвременното общество – това днес най-общо казано носят в себе си Панаирните дни на Оряхово.
Най-ценното, което им придава онази отличителна автентичност, характерна за наистина стойностните инициативи, е емоция, вложена от създателите на Панаирните дни, която през годините бе надграждана и развивана.
Оживлението и вълнението от предстоящите изяви на участниците в богата културна и спортна програма на Панаирните дни, нетърпеливото очакване на публиката, запазила спомена за очарованието на предходното издание на събитието и любопитството на гостите на нашия красив крайдунавски град отмерват ритъма, по който ще бие сърцето на Оряхово в следващите дни.
А кой по-добре от неповторимия Дико Илиев познава пулса на българското сърце.
В композициите си той улавя неуловимото – българската душа и така разплита нишката на нейната многопластовост, че с всяко следващо музикално изпълнение провокира нови и неподозирани емоции у танцьори, изпълнители и публика.
Оркестри от различни краища на сцената ще вземат участие в 26-то издание на Празниците на духовите оркестри. Приветствам с добре дошли талантливите музиканти от Стара Загора, Литаково, Видин и Панагюрище.
Успех желая и на нашите духови оркестри от Народно читалище "Надежда 1871" и Младежкия Духов оркестър "Оряхово Браз Бенд" към Център за Подкрепа за Личностно Развитие при Общински Детски Комплекс "Людмила Живкова" – гр.Оряхово.
Но какво би била традицията без хора, които обществото днес отличава като заслужили почит и уважение?! Това ще направим и ние.
Ще акцентираме върху примера на нашите съграждани Никола Светославов – Кмет на Оряхово от 1976 до 1981г.
Кузман Кузманов – дългогодишен диригент на Духовия оркестър към НЧ "Надежда 1871" – гр.Оряхово, както и учителя и ръководител на шахматен отбор с много отличия – Енчо Димитров.
С решение на Общински съвет Оряхово, те бяха удостоени със званието "Почетен гражданин" и за  мен беше чест да им връча отличията.
"Почетен знак" на Община Оряхово тази година се присъжда на музиканта Ангел Мановски, на доктор Лидия Шернина и на дееца на културата Михаил Кулешов. 
Благодаря Ви за всичко!
И тъй като добрият пример насърчава, аз вярвам, че в следващите дни мнозина ще бъдат вдъхновени да участват активно в обществения живот на Оряхово! А от съмишленици винаги имаме нужда!
Защото, без да помрачавам доброто настроение на всички, вече повече от година и половина, община Оряхово не получава никаква помощ от държавата, което, естествено не дава възможност да бъде реализиран нито един проект.
Аз вярвам, че ще дойдат по-добри дни.
На всички жители и гости на града ни желая незабравими емоции!
Обявявам Панаирните дни на Оряхово за открити!".

 

Стартът на "Празниците на духовите оркестри "Дико Илиев" – 2020, бе даден от домакините – музикантите от Духов оркестър "Дико Илиев" към Народно читалище "Надежда 1871" – гр. Оряхово с мажоретен състав "Александрийка".


За прекрасното настроение на всички свириха и духов оркестър от село Литаково с диригент Дейвид Христов и общински духов оркестър-гр.Стара Загора, с диригент Виктор Крумов. След тях публиката посрещна полулярния и обичан от поколения българи фолклорен тракийски оркестър "Канарите". 


Първата вечер от "Панаирни дни – Оряхово 2021" беше закрита на градския плаж в Оряхово. Водещ на Нептуновата вечер беше Йовко Вричев, познат на всички като водещ в ТВ "Фен ТВ".

 

Нептунова вечер в Оряхово
Нептунова вечер в Оряхово Източник: Община Оряхово

Забавния шоумен Шкумбата, в ролята на Нептун,  бе посрещнат от свитата му на брега на река Дунав с невероятна водна заря, за първи път за оряховчани. По традиция той кръсти Емил и Даниел с водни имена, а след това Алфредо Торес взриви плажа с атрактивен танц и латино изпълнения.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени