Пети блок на Атомната електроцентрала "Козлодуй” е изключил в сряда сутрин

Шести блок работи с пълно натоварване на мощността

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

Пети блок на Атомната електроцентрала "Козлодуй” е изключил в сряда сутрин. Това съобщиха на сайта си от Централата. Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми, уверяват от АЕЦ "Козлодуй”.

 

Ето и официалното съобщение на сайта на централата:

На 22.06.2022 г. в 06:05 ч. пети блок на АЕЦ "Козлодуй” изключи от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита.

 

Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми. За случая оперативно е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа.

 

След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Шести енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени