По случай 24 май Община Мездра наградѝ изявени ученици, състави и групи и дългогодишни учители

Във връзка с тяхното пенсиониране кметът на община Мездра Иван Аспарухов въчи плакети за цялостен принос в образованието на 9 дългогодишни учители

Честване на 24 май в Мездра
Честване на 24 май в Мездра Източник: Община Мездра

По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, Община Мездра наградѝ на официална церемония с грамоти и финансови поощрения над 170 ученици за постигнати успехи през учебната 2023/2024 г. в образователните направления "Наука и техника", "Изкуство и култура" и "Спорт".

 

По случай 24 май Община Мездра наградѝ изявени ученици
По случай 24 май Община Мездра наградѝ изявени ученици Източник: Община Мездра

62-ма от тях са от ОУ "Христо Ботев", 54 от СУ "Иван Вазов", 23-ма от СУ "Св. Климент Охридски" - Зверино, 22-ма от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", 7 от Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и по 1 от ПГ "Алеко Константинов", ПГ "Васил Левски", ОУ "Васил Кънчов" - Моравица и Сдружение "Новото поколение на талантите".

 

По случай 24 май Община Мездра наградѝ изявени ученици
По случай 24 май Община Мездра наградѝ изявени ученици Източник: Община Мездра

Повече от 20 вокални групи, танцови и мажоретни състави, танцови формации и дуети, школи, училищни спортни отбори и клубове на Български младежки червен кръст (БМЧК) получиха групови награди за постижения през тази учебна година: Детски танцов състав "Мездра-джуниър" - I, II и III възрастови групи, Средношколски танцов ансамбъл, Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" и Школа за художествено слово към НЧ "Просвета 1925", Вокална група "Детски свят", Мажоретен състав и отборите по футбол - I, II и III група към ЦПЛР, Танцовите формации "Keep it real" - II и III група, Танцов дует "Никол П. и Магдалена С." и Вокална група "Уингс" от Сдружение "Новото поколение на талантите", Вокална група и отборът по футбол - момчета V-VII клас на ОУ "Христо Ботев", отборите по хандбал – момчета V-VII и юноши XI-XII клас на СУ "Иван Вазов", Клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле" при СУ "Св. Климент Охридски" - Зверино, отборите по бадминтон - юноши и девойки VIII-X клас на ПГ "Алеко Константинов" и Клуб "БМЧК Мездра".

 

По случай 24 май Община Мездра наградѝ изявени ученици
По случай 24 май Община Мездра наградѝ изявени ученици Източник: Община Мездра

Във връзка с тяхното пенсиониране кметът на община Мездра Иван Аспарухов въчи плакети за цялостен принос в образованието на 9 дългогодишни учители: Милена Макавеева (ДГ "Мир), Наталия Драгановска (ДГ "Детелина"), Вихър Ганчев и Димитрина Драганчева (СУ "Св. Климент Охридски" - Зверино), Павлина Левичкова (ПГ "Алеко Константинов"), Красимира Каменова, Лилия Христова, Светла Маринова и Христо Господинов (ОУ "Христо Ботев").

 

По случай 24 май Община Мездра наградѝ дългогодишни учители
По случай 24 май Община Мездра наградѝ дългогодишни учители Източник: Община Мездра

"Уважаеми жители на нашия град и на нашата община,

Кой каза, че няма кой да наследи този райски кът България?, заяви в приветствието си към присъстващите Аспарухов. Който го казва трябва да дойде тук и да погледне бъдещите наследници на тази прекрасна земя.

Скъпи деца, уважаеми родители, дейци на просветата, образованието, културата, изкуствата, честит празник! Честит празник на българските букви!

Буквите, от които направихме нашите думи, думите, от които направихме нашите изречения, направихме нашия език. Език, който е създаден не за омраза, а език, който е създаден за съграждане. Език, който е създаден за добруване.

Колко хубаво звучи: "Добро утро!", "Добър ден!", "Добър вечер!, "Как си?, "Благодаря!", "Ти си по-добър от мен!"

Как звучи? Звучи прекрасно!

Затова нека днес, на празника на нашите букви, да си обещаем, че този език никога повече няма да бъде използван за омраза. Този език трябва да бъде използван само за съграждане! Заради тези деца. Заради тези, които се трудят - като учителите, читалищните дейци, творците. Този език е, за да побеждаваме на дипломатическата маса, а не на бойното поле.

Скъпи приятели,

Като Ви пожелавам здраве и щастие, пожелавам Ви най-вече тези малки деца да израснат - под ръководството на Вас, техните учители и родители! И да станат истински българи!

Честит празник, българи! За много години! Живи и здрави бъдете!"

 

Кметът на Мездра Иван Аспарухов
Кметът на Мездра Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Празнична програма по повод 24 май изнесоха възпитаници на детските градини в общината: ДГ "Детелина", ДГ "Мир", ДГ "Роза" и ДГ "Слънчице" - Мездра и ДГ "Звездичка" - Зверино, както и Детски танцов състав "Мездра-джуниър" към градското НЧ "Просвета 1925".

 

Честване на 24 май в Мездра
Честване на 24 май в Мездра Източник: Община Мездра

 

Още от "Враца"

Представиха във Враца разкази на българи, репресирани по времето на комунизма

Кметът Калин Каменов поздрави автора за книгата и заяви, че е крайно време възпитаните и интелигентни хора да разказват за историята през призмата на историческите факти

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра призовава шофьорите да освободят ул. "Васил Априлов" от паркирани автомобили, за да не пречат на ремонта н

Улица "Васил Априлов" е включена за ремонт в Инвестиционната програма на Община Мездра за тази година по настояване на живеещите в квартала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени