Пожарникари и доброволци от Мездра взеха участие в обучение в Румъния по проект за трансгранично сътрудничество

30 души подобряваха познанията си за системите на спасяване

Обучението на пожарникари в Румъния
Обучението на пожарникари в Румъния Източник: Община Мездра

От 4 до 6 октомври 2021 г. в румънския град Дробета-Турну Северин се проведе обучение по Проект "Съвместни усилия срещу природните бедствия" ("Joint Efforts Against Natural Disasters"), ROBG 416, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.

 

Проектът се изпълнява съвместно от Община Мездра, България, в качеството й на водещ партньор, и от Жандармерийската служба (инспекторат) на окръг Мехединци, Румъния, в качеството й на партньор по проекта.

Тридневното обучение беше организирано от Жандармерийския инспекторат на окръг Мехединци. В него взеха участници повече от 30 души, сред които 10 пожарникари и представители на доброволното формирование към Община Мездра.

 

Обучението беше проведено от квалифицирани лектори в тази сфера, включително от Инспектората на пожарната в окръг Мехединци. Темите бяха свързани с подобряване на познанията за системите на спасяване при бедствия на територията на България и Румъния и създаване на възможности за съвместна работа, при необходимост, на екипи от двете страни на границата:

  • Запознаване с нормативната база в ЕС, Румъния и България.;
  • Реакция при бедствие/спешни случаи и/или спиране на горски пожари.;
  • Роля и информираност на гражданското общество в случай на катастрофа, спешен случай или пожар.;
  • Примери на добри практики за предпазване на населението в случай на извънредна ситуация и трансграничен аспект на възможностите за съвместна работа на спасителните екипа.;
  • Запознаване и демонстрация на възможностите на закупената по проекта от румънския партньор специализирана техника за реакция при кризисна и/или спешна ситуация.

По време на обучението приветствия към участниците отправиха префектът на окръг Мехединци Кристинел Павел, полк. Адриан Замфир - началник на жандармерийския инспекторат на окръг Мехединци, полк. Мануел Дина - координатор по проекта от страна на румънския партньор, полк. Драгомир Флорентин - ръководител на Инспектората за спешни ситуации на окръг Мехединци и Аладин Джорджеску - председател на Окръжния съвет на окръг Мехединци.

 

Повече информация за проекта можете да намерите на неговата интернет страница.

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени