Празнична програма, велосъстезание и атракционен влак с парен локомотив за Деня на Независимостта в Мездра

Празникът ще бъде открит с ритуал за издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра

Ден на Независимостта в Мездра
Ден на Независимостта в Мездра Източник: Община Мездра

С тържество на градския площад на

Община Мездра ще отбележи тържествено Деня на независимостта
Община Мездра ще отбележи тържествено Деня на независимостта Източник: Община Мездра

22 септември 2024 г. (неделя) от 10:00 часа в Мездра ще бъде отбелязана 116-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.

 

Празникът ще бъде открит с ритуал за издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра. Приветствие към гражданството ще отправи кметът на общината Иван Аспарухов.

 

Честване на Деня на независимостта в Мездра
Честване на Деня на независимостта в Мездра Източник: Община Мездра

Тематична програма ще изнесат Вокална група при ОУ "Христо Ботев" с художествен ръководител Анета Петкова, рецитатори от Детска школа за художествено слово с художествен ръководител Юли Пухалски и Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов към НЧ "Просвета 1925".

 

От 10:30 часа по повод Европейския ден без автомобили ще се проведе традиционното състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас. Класиралите се на първите три места в отделните възрастови групи ще получат медали и грамоти. Ще бъде разиграна и томбола с множество атрактивни награди, осигурени от Община Мездра, в която ще се включат всички участници в състезанието. Голямата награда е велосипед.

 

В 12:52 часа на жп гара Мездра ще пристигне влакова композиция, теглена от парен локомотив. Атракционното пътуване по маршрут гара София Север - Враца - София Север е организирано от БДЖ, съвместно със Сдружение "Обединени Балкани" и Национален съюз "Единение", по повод 116-ата годишнина от обявяване на българската независимост.

 

Към състава на атракционния влак ще бъдат включени четири пътнически седящи вагона и един вагон салонен тип от "Корона експрес", който в миналото е бил предназначен за официалните пътувания на Цар Борис III и неговото семейство. По време на престоя на влака на гара Мездра желаещите ще имат възможност да разгледат царския вагон.

 

Композицията ще замине от гара Мездра в 14:07 часа, а на връщане ще спре отново на гара Мездра в 16:47 часа.

Още от "Враца"

На 28 и 29 септември д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи в Мездра

Специализира кардиология в най-добрата специализирана болница за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания у нас - МБАЛ Национална кардиологична болница

Прочетете повече прочетете повече

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени