Празнична програма, велосъстезание, ретро влак и историческа възстановка за Деня на Независимостта в Мездра

По традиция честването на празника ще започне с ритуал по издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра

Ден на Независимостта в Мездра
Ден на Независимостта в Мездра Източник: Община Мездра

С тържество на градския площад на 22 септември 2023 г. (петък) Община Мездра ще отбележи 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържеството е от 10:00 ч.

 

По традиция честването на празника ще започне с ритуал по издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра. Приветствие към гражданството ще произнесе кметът на общината Иван Аспарухов.

 

Ден на Независимостта в Мездра
Ден на Независимостта в Мездра Източник: Община Мездра

Тематична програма по случай Деня на Независимостта ще изнесат Вокална група "Детски свят" с художествен ръководител Анета Петкова и мажоретен състав с художествен ръководител Христина Стоянова към Център за подкрепа за личностно развитие.

 

Ден на Независимостта в Мездра
Ден на Независимостта в Мездра Източник: Zonanews

От 10:30 ч. на площад "България" ще състои състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас. Класиралите се от първо до трето място в отделните възрастови групи ще получат награди. Спортната проява се организира по повод Европейския ден без автомобили - 22 септември, и е част от активностите в рамките на Националната инициатива "Нестле за Живей Активно! 2023", към която Община Мездра се присъединява за трети път.

 

Поради интензивния автомобилен трафик по републикански път IIІ-103 Мездра - Роман, свързан с модернизацията на международен път Е-79 между Мездра и Ботевград, тази година няма да се проведе традиционният велопоход до село Долна Кремена и обратно.

 

След края на велосъстезанието ще бъде разиграна томбола с 36 предметни награди, в която ще се включат всички участници в състезанието. Големите награди в томболата са велосипед, тротинетка и  скейтборд, Очакват Ви също две футболни и две баскетболни топки и множество други спортни пособия.

 

В ранния следобед любителите на ретро влакове ще имат възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически вагона и един вагон от правителствения влак "Витоша Експрес".

 

Атрактивното пътуване е организирано от БДЖ и Сдружение "Обединени Балкани" по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници. По разписание ретро композицията пристига на гара Мездра в 13:11 ч. и ще потегли обратно в 14:15 ч.

 

Провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново
Провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново Източник: Община Мездра

По време на едночасовия престой на композицията на гара Мездра желаещите ще могат да се качат и на разгледат влака, а членове на Национален съюз "Единение" с председател доц. д-р инж. полк. Георги Маринов ще пресъздадат пред пилоните със знамената срещу входа на Община Мездра "живи картини" от провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново. В рамките на историческата възстановка музикална програма ще изнесе Вокална група за стари градски песни "Мездрея" към НЧ "Просвета 1925" - гр. Мездра.

 

Община Мездра кани жителите и гостите на гр. Мездра на събитията, посветени на Деня на българската независимост - 22 септември!

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени