Представители на Европейската комисия посетиха Враца

Експертите изразиха удовлетворение от реализираните проекти в града

Представители на Европейската комисия посетиха Враца
Представители на Европейската комисия посетиха Враца Източник: Община Враца
Директорът на главна дирекция "Регионална и градска политика", експерти от екипа, отговарящ за България в Европейската комисия, представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите бяха на работно посещение във Враца.
 
В рамките на срещата, кметът Калин Каменов представи реализираните проекти на Община Враца по ОП "Региони в растеж" и ОП "Околна среда". "За последните 6 години реализирахме проекти за над 90 млн. евро от европейски програми, като същевременно привлякохме над 30 млн. лв. под формата на инвестиции в града, Това ни даде възможността да имаме по-добра социална, образователна и градска инфраструктура4, коментира той.
 
"Приоритет е и превръщането на Враца в екологичен и чист град. Предприетите стъпки в тази посока са – модернизацията на градския транспорт, поетапното внедряване на водородни инсталации в обществени сгради, компостиращата инсталация, изграждането на соларни паркове и обновяването на уличното осветление. Вярвам, че с общите ни усилия и със средствата по различните програми, Враца ще бъде на картата на успешните градове и ще бъде предпочитан международен партньор", допълни още Каменов.
 
Представители на Европейската комисия посетиха Враца
Представители на Европейската комисия посетиха Враца Източник: Община Враца
Ръководителят на работната група и директор на Главна дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия – София Алвеш заяви, че през следващия програмен период основната цел ще бъде намаляването на финансовите различия на регионите и осигуряването на повече средства за Северозападна България.
 
"За мен е огромно удоволствие да посетя Враца и да се запозная с изпълнението на проектите по ОП "Региони в растеж" и "Околна среда"- каза Алвеш. На въпрос от медии за финансови корекции по проектите, тя заяви, че това е практика във всички европейски държави, а процентът на наложените корекции във Враца не е притеснително висок. "За нас е изключително важно всеки един проект да бъде изпълнен в рамките на програмния период, за да не се налага неговото фазиране", добави още Алвеш.
 
По време на визитата бяха посетени обекти във Враца, реализирани с европейски средства. Експертите от Европейската комисия, МРРБ и МОСВ инспектираха обновената централна пешеходна зона, както и ремонтираните сгради на Детска градина "Европейчета" и ППМГ "Акад. Иван Ценов". София Алвеш и Анес Монфре – началник на отдел България, Хърватия и Словения, както и експертите от Комисията и министерствата изразиха своето удовлетворение от успешно финализираните инфраструктурни проекти в сферата на градската среда и образованието.
 
В рамките на посещението, делегацията се запозна и с проекта за модернизация на обществения транспорт.
Срещата продължи с инспектиране на дейностите по проекта за воден цикъл на Враца. Експертите дадоха своята положителна оценка на Община Враца за успешното реализиране на строително-ремонтните дейности, изграждането на Пречиствателната станция и Довеждащия водопровод.
 
По време на обиколката в града, кметът Калин Каменов и експерти от местната администрация обсъдиха с делегацията възможностите за реализиране и изпълнение на проекти през новия програмен период.

Още от "Враца"

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени