Представителна изложба по повод 100 години на каменоделната гимназия в Кунино беше открита в Мездра

Експозицията включва 8 скулптурни творби от мрамор, варовик, пясъчник и технически камък, дело на бивши и настоящи възпитаници на учебното заведение

Кметът на Мездра Иван Аспарухов на честването на 100-годишнина на каменоделната гимназия в Кунино
Кметът на Мездра Иван Аспарухов на честването на 100-годишнина на каменоделната гимназия в Кунино Източник: Община Мездра

По повод 100 години от своето създаване Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, община Роман, подреди представителна изложба в гр. Мездра. Събитието е от програмата на 47-мите Празници на културата "Мездра- май". Експозицията включва 8 скулптурни творби от мрамор, варовик, пясъчник и технически камък, дело на бивши и настоящи възпитаници на учебното заведение: "Мадона Медичи" и "Хермес" (от фонда на училището), "Ваза"/Дарин Ганчев, "Борба"/Румен Барфончовски, "Заек"/Кристиян Димчовски, "Сън"/Валерий Ганчев, "Портрет на Сара"/Цветомир Христов и "Българка"/Иванка Тодорова. 


"Благодаря на Община Мездра, че за пореден път ни предоставя възможност да покажем произведения на наши ученици и по този начин да предизвикаме интерес у младите хора към изящните изкуства, каза при откриването на изложбата директорът на ПГ по каменообработване Яна Орлинова. Това за нас е много голяма, важна подкрепа - подкрепа, от която имаме нужда…Надявам се да ви доставим естетическо удоволствие. Благодаря ви за присъствието - явно всички сме зажаднели за култура, зажаднели да бъдем заедно. Пожелавам на Община Мездра да се развива все така възходящо, пожелавам ви хубави Празници на културата!" 

 

100 години на каменоделната гимназия в Кунино

Кметът Иван Аспарухов подчерта, че пред общинското ръководство никога не е стоял на дневен ред въпросът за евентуалното преместване на каменоделното училище от Кунино в Мездра. "Винаги можете да разчитате на нашето добро отношение и подкрепа от страна на хората, които управляват това подземно богатство на територията на общината - собствениците на кариери за добив на варовик", заяви Аспарухов и допълни: "Нашите две съседни общини са свързани с много неща и едно от тях е именно каменоделството и обработката на тази природна суровина." 


В знак на признателност Яна Орлинова подари на Аспарухов "Наръчник по Каменоделство/Оперативно Зидарство" (първо издание, Лайпциг, Германия, 1912 г.), преведен и издаден наскоро на български език по инициатива на Зидаро-каменоделския еснаф по случай вековния юбилей на ПГ по каменообработване-Кунино, а заместник-кметът Нели Минева й връчи от името на кмета на Мездра поздравителен адрес. 

 

"Вековният юбилей на единственото каменоделно училище на Балканския полуостров (и второ в Европа!) е сериозен повод за удовлетворение, заслужена гордост и равносметка, пише в поздравителния адрес. Вие и вашите предшественици сте изминали дълъг и нелек път, за да се утвърди гимназията ви като едно от най-авторитетните средни учебни заведения у нас. Стотици младежи са получили основата на своята професионална подготовка във вашето училище и са продължили обучението си в родни и чуждестранни университети, а след това са се наложили като уважавани автори в българското изящно изкуство. Не се съмнявам, че професионалната отговорност на преподавателите в ПГ по каменообработване - с. Кунино формира трайни знания и помага за правилния избор на тези, които завършват образованието си в този Храм на изкуството и просветата. Надявам се, че заедно ще съхраните и надградите добрите традиции на вашето училище и ще го развиете като модерно и адекватно на съвременните реалности. Приемете искрените ми пожелания за здраве и нови успехи в подготовката на бъдещи специалисти в обработката на камъка, които ще продължат да прославят професията си в България и по целия свят". 
       

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени