Прелом - след "Уестингхаус" и френската "Фраматом" подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за доставката на ядрено гориво

Така и 5-ти, и 6-ти реактор стават напълно независими от руското ядрено гориво

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй" и компанията "Фраматом" (Framatome GmbH) подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа. Споразумението беше подписано от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков и Лионел Геф - старши вицепрезидент по горивото на "Фраматом". Служебният министър на енергетиката Росен Христов присъства на събитието.

 

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков каза, че с подписването на това споразумение се слага край на един етап от програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за атомната централа. Той увери, че подходът по изработването на тази програма е прагматичен. Оттук нататък с "Фраматом" ще се положат максимални усилия, за да може целите и сроковете, разписани в това споразумение, да стигнат до финалния контракт. Кирков е убеден, че след това двата блока на АЕЦ "Козлодуй" ще работят дълго, надеждно и без прекъсване.

 

Старши вицепрезидентът по горивото на "Фраматом" Лионел Геф заяви, че горивото на компанията вече е лицензирано. Той изтъкна, че от "Фраматом" са много горди да участват в процеса по доставка на свежо ядрено гориво, тъй като знаят, че атомната централа е от изключително важно значение за страната, особено при производството на енергията.

 

Служебният министър на енергетиката Росен Христов добави, че с днешното подписване на споразумението се постига пълна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Той допълни, че в последно време се изпитват редица затруднения с доставките на ядрено гориво от Русия. Непрекъснатата експлоатация с максимален капацитет на АЕЦ "Козлодуй" е много важна за енергийната и национална сигурност на страната. Затова е направено всичко възможно да се доведат до успешен финал преговорите с двете най-големи международни  компании, които се занимават с доставка на свежо ядрено гориво. Министър Христов подчерта, че преди седмица АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок. 

 

Припомняме, че на 22 декември АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа. Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

 

Подписването на договора с Уестингхаус на 22 декември т.г.
Подписването на договора с Уестингхаус на 22 декември т.г. Източник: АЕЦ "Козлодуй"

Срокът на договора с "Уестингхаус" е за 10 години, коментира тогава министър Христов. Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво, уточни той. В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на "Уестингхаус". През 2023 г. ще бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво. То е напълно съвместимо с технологията в АЕЦ "Козлодуй", изтъкна служебният министър на енергетиката Росен  Христов.

 

В отговор на журналистически въпрос служебният енергиен министър посочи, че срокът на договора, който ще бъде подписан, е 10-годишен. По думите му ценовите параметри са изключително конкурентни. Христов посочи, че първата доставка на свежо ядрено гориво се очаква да бъде през 2025 г.  

 

 

 

Още от "Враца"

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени