Премиера на книгата "Нашите предци от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 г." се състоя във Враца

Върху 225 страници в това военноисторическо изследване е проследен бойният път на Шеста пехотна Бдинска дивизия, в състава на която влиза и легендарният 35-и пехотен Врачански полк

Представяне на книгата "Нашите предци от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 г."
Представяне на книгата "Нашите предци от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 г." Източник: Община Мездра

Представяне на книгата на о. з. подп. Иван Джунов и на о. з. подп. Цветомир Цеков "Нашите предци от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 г." се състоя в Регионален исторически музей (РИМ) - Враца.

 

Премиерата уважиха командирът на военно формирование 54 990 подп. Симеон Гаджев, началникът на Военно окръжие - Враца подп. Илиян Илиев, директорите на РИМ - Враца и на РИМ - Видин Георги Ганецовски и Христина Кирилова, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и на Асоциацията на Сухопътните войски на България (АСВБ), военнослужещи, бивши колеги и приятели на авторите, които са офицери от резерва.

 

Представяне на книгата
Представяне на книгата "Нашите предци от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 г." Източник: Община Мездра

Книгата е издадена с финансовата подкрепа на спомоществователи по повод 130 години от създаването на Шеста пехотна Бдинска дивизия и 110 години от нейното участие в Балканската и в Междусъюзническата войни 1912-1913 г. Отпечатана е в Университетско издателство "Св. Климент Охридски". Редактор на печатното издание е Таня Джунова, а предпечатната подготовка е дело на Георги Ацев. На предната корица е изобразена репродукция на известната картина на Ярослав Вешин "На нож" ("Атака"), а на задната корица - снимка на паметната плоча върху стената на Гарнизонния военен клуб във Враца, открита през 1927 г.

 

Върху 225 страници в това военноисторическо изследване е проследен бойният път на Шеста пехотна Бдинска дивизия, в състава на която влиза и легендарният 35-и пехотен Врачански полк, по време на Балканската и на Междусъюзническата войни 1912-1913 г. Изчерпателно и увлекателно в книгата са описани подвизите на бдинци в Лозенградската, Люлебургазко-Бунархисарската и Чаталджанската операции през Първата Балканска война 1912-1913 г., в отбраната на Дойран и в Кресненската операция във Втората Балканска война 1913 г.

 

Представяне на книгата
Представяне на книгата "Нашите предци от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 г." Източник: Община Мездра

Съдържанието включва също разказ за една от най-славните победи в историята на Българската армия - превземането на Одринската крепост (11-13 март 1913 г.), както и очерци за командира на Шеста пехотна Бдинска от 1907 г до 1914 г. ген.-майор Православ Тенев (1862-1942 г.) и за командира на 2-ра бригада полк. Христо Паков (1859-1941 г.).

 

Не на последно място, проучването допълват 9 изключително ценни приложения: Организационна структура и основен команден състава на Шеста пехотна Бдинска дивизия, Карта на бойния път на дивизията в Балканските войни 1912-1913 г., Списък по месторождение на загиналите от 35-и пехотен Врачански полк в двете войни, Географска справка за лобните места на загиналите от 35-и пехотен Врачански полк, Списък на загиналите врачанци в Балканските войни 1912-1913 г., Регистър на военните паметници в област Враца, Списък на офицерите от 35-и пехотен Врачански полк, наградени в двете войни, Оригиналният текст на българския национален химн от 1886 г. до 1944 г. "Шуми Марица" и Реч на министъра на войната ген.-майор Христо Луков, произнесена на тържествената заря-проверка преди Гергьовденския парад в София през 1937 г.

 

"Надяваме се настоящият материал да бъде надграден, пишат в предговора на "Нашите предци от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 г." о. з. подп. Иван Джунов и о. з. подп. Цветомир Цеков. Тази широка основа да допринесе за военно-патриотичното възпитание на подрастващите".

 

А в епилога на книгата споделят: "Авторите са убедени, че материалът ще има своите читатели, чрез него ще се постигне победа над забравата на времето. Може би нашите врачански предци ще се усмихват отнякъде, защото заедно сме възкресили спомена за техните подвизи и за самите тях…

Светлата им памет изисква от нас потомците да обичаме като тях Отечеството. Да се борим за него, не, не с манлихерата, а с много работа и добри дела. Така нашата България ще бъде здрава, силна, честита и благоденстваща".

 

По време на премиерата от името на АСВБ подп. Любомир Димитров връчи на двамата автори благодарствен адрес от председателя на асоциацията о. р. ген.-лейтенант Кирил Цветков и подари на Военен клуб - Враца новоиздадения "Алманах на сухопътните войски на България" в 6 тома.

В знак на признателност за активна, дългогодишна, общественополезна, организационна и военно-патриотична дейност о. з. подп. Иван Джунов и о. з. подп. Цветомир Цеков бяха удостоени с "Мемориален знак на СОСЗР".

 

Благодарности към авторите изказаха Валентина Любомирова - уредник в отдел "Нова история" на РИМ - Враца и Валя Паскова - главен специалист във Военен клуб - Враца. Своите впечатления от книгата споделиха Андрей Стоянов и Христо Янев.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени