Премиера на най-новата книга на Гергана Христова се състоя в Мездра

Премиерата се състоя в Археологически комплекс "Калето" със съдействието на Литературен клуб "Христо Ботев"

Книгата "На върха на пръстите"
Книгата "На върха на пръстите" Източник: Община Мездра

По покана на Снежана Петрова, уредник на Арт център галерия "Калето", врачанската писателка Гергана Христова представи в гр. Мездра своята най-нова белетристична книга - сборника с разкази и миниатюри "На върха на пръстите" (Издателство "LitDeSign", София, 2021 г.).

 

Премиерата се състоя в Археологически комплекс "Калето" със съдействието на Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета 1925". Събитието уважиха почитатели на литературата, близки и приятели на авторката, която е социален работник и психолог в Център за обществена подкрепа - Враца.

 

"Представянето на книга, срещата с автор, винаги е празник за душата, каза на премиерата Павлина Русева, секретар на Литературен клуб "Христо Ботев". И особено в атмосферата на историчност, каквато ни предлага Археологически комплекс "Калето". Тя представи накратко авторката и припомни, че Гергана гостува за втори път в Мездра, след като преди две години представи предишните си два сборника с разкази - "Неродена мома" (2020 г.) и "Близо до сърцето" (2019 г.).

 

Премиера на най-новата книга на Гергана Христова се състоя в Мездра
Премиера на най-новата книга на Гергана Христова се състоя в Мездра Източник: Община Мездра

"Това е третата ми хартиена рожба, сподели Гергана Христова. Те са ми като деца, както ние със съпруга ми Цветан имаме три рожби. Заглавието на сборника ми хрумна спонтанно, тъй като напоследък всички пишем на компютър и всяка буква, всяка дума са създадени буквално "на върха на пръстите", от натискането на клавиатурата."

 

"Разказите, събрани в тази книга, са резултат от различни предизвикателства на хора, Фейсбук групи и клубове, в които участвам и които следя. Някои от тях, особено миниатюрите, са родени от едно-единствено хванало ме за гърлото чувство, от случайно дочута дума, от част от мелодия, полъх на вятър…", пише в послеслова към сборника Гергана Христова.

 

Хубави думи за авторката и нейните разкази казаха също нейната близка приятелка Вероника Ценова и известният врачански хуморист Цветан Дочев - Дедо Скръц.

 

"Всеки един пишещ човек знае, че това, което е на върха на пръстите, е и от сърцето", споделя редакторът на книгата Валентин Попов. В случая дори не е пресилено да се каже, че сърцето и душата на всички тези разкази са намерили естествена форма чрез пръстите на Гергана и оживяват на белия лист в прекрасната й книга, добави той.

 

Сборникът "На върха на пръстите" съдържа 36 разказа и 6 миниатюри, всички звучащи интимно и истински - зрънца, взети от реалния живот и посяти в нивата на магическия реализъм, където са поливани с любов и себеотрицание.

 

"Докато редактирах книгата, не можех да избягам от усещането, че надничам в един реален свят, населен с истински хора, който обаче е твърде привлекателен и щастлив, дори в нещастието си. Нали знаете как след дъжд въздухът е някак по-чист и всичко изглежда далеч по-"триизмерно" от обикновено. По същия начин се чувствах и на върха на пръстите на Гери. Освен това през цялото време сякаш усещах стила и светогледа на безкрайно обичания от мен О’Хенри".

 

За финал на премиерата авторката получи цветя и раздаде автографи.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени