Приключи изграждането на още два участъка от парк "Алеята" в Мездра

Проектът е на обща стойност 871 183 лв.

Парк "Алеята" в Мездра
Парк "Алеята" в Мездра Източник: Община Мездра

Приключи изпълнението на Проект "Ремонт и реконструкция на парк "Алеята", V-ти и VI-ти участък, гр. Мездра”. Той е реализиран от Община Мездра с безвъзмездна финансова помощ по подмярка 7.2. "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Проектът допълва вече изградените четири участъка от централната пешеходна алея по протежение на най-дългата улица в града - "Александър Стамболийски". В резултат на извършените строително-монтажни работи са ремонтирани и реконструирани още два участъка с дължина около 750 м от парковата зона, оформена след демонтирането на старата железопътна линия Мездра - Враца.

 

В пешеходната алея от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до двете спортни площадки южно от кв. 101 е ремонтирана и доизградена съществуващата алейна мрежа и са обособени множество кътове за отдих. Положени са нови бордюри, асфалтобетонова настилка и тротоарна настилка от плочи и павета. Изградени са велоалея, стъпала и рампи за преминаване на посетители с колички и на колоездачи.

 

Монтирана е нова енергоспестяваща паркова осветителна система с LED лампи и е изградена поливна система за напояване на тревните площи и на засадената декоративна растителност.

 

Парк Алеята в Мездра
Парк "Алеята" в Мездра Източник: Община Мездра

В двата участъка са оформени архитектурни паркови, водни и градински елементи от общ тип - градински пейки, питейни фонтанки и кошчета за отпадъци. В единия участък е изградено водно огледало с ротонда и пейки и е монтирана дървена пергола, а в другия - "Кът ден и нощ" и "Скален кът". Обособени са и места за скулптури, с което ще продължи изграждането на Галерията от каменни пластики на открито, оформила се през последните две десетилетия във вече ремонтираните участъци от алеята.

 

Проектът е на обща стойност 871 183 лв. с ДДС. Изпълнител на обекта е строителната фирма "Никмар Кънстракшън" ЕООД - Петрич, която спечели обществената поръчка, обявена от Община Мездра. Строителният надзор е осъществен от "Ведипема" ЕООД - Плевен, а консултантските услуги по управление и отчитане на проекта са извършени от "Еврофонд Кънсълтинг" ЕООД - София.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени