Приключиха тазгодишните спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград

По време на проучванията археолозите попаднаха на 25 вкопани археологически структури, датиращи от ранножелязната и римската епохи

Археологически разкопки край с. Дърманци
Археологически разкопки край с. Дърманци Източник: Община Мездра

Приключиха тазгодишните спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път І-1 (Е-79) Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента, съобщиха от Регионален исторически музей (РИМ) - Враца. Те се проведоха през периода 10 октомври - 30 ноември 2022 г. на два обекта - единият в землището на село Дърманци, а другият - в землището на село Лютидол, община Мездра. Средствата за разкопките са осигурени от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ-БАН) по договор с Агенция "Пътна инфраструктура”.

 

На обект №4 край село Дърманци работи екип археолози с ръководител Георги Ганецовски, директор на РИМ - Враца, и заместник-ръководители д-р Вивиана Митева, тафоном, и Петя Аспарухова, уредник в отдел "Археология" на РИМ - Монтана.

По време на проучванията археолозите попаднаха на 25 вкопани археологически структури, датиращи от ранножелязната и римската епохи. Характерна особеност за ямите в този обект е трудната различимост на археологическите структури спрямо околния терен. Те могат да бъдат забелязани и очертани само след равномерно намокряне.

 

Преобладават структурите от ранножелязната епоха. Те представляват вкопани в древния терен ями с овални или кръгли отвори. В запълващия седимент на повечето от тях има видими следи от огън, което е индикация за вероятното им обредно предназначение.

Някои ями са плитко вкопани в глинесто-песъкливия седимент с около 30 см и съдържат ограничен брой археологически материали (камъни, опалени мазилки и керамични фрагменти). Други са вкопани значително по-дълбоко с от 0,5 до 1,0 м в древния терен. Те имат своеобразна "запечатка” от камъни или опалени глинени мазилки с оформен перваз и загладена страна подобно на есхари.

 

Особено впечатление правят структура 15, която има начупена, лежаща на 30 см над дъното на ямата опалена глинена платформа с керамични съдове върху нея, структура 4, която е плътно запълнена с натрошени опалени мазилки със загладена страна и структура 6, в чийто запълнител са открити човешки костни останки от по-късен период - вероятно нарушение.

 

Структурите от римската епоха са три, като две от тях са разрушени и се локализират според разнесената концентрация на археологически материали. Засега западно от линията на структури 12, 14 и 22 не се откриват други археологически съоръжения. Археолозите смятат, че откритите ями са имали обредно предназначение. Открити са находки от желязо, кремъчни артефакти и керамичен модел на зърно.

 

Другото спасително археологическо проучване беше извършено на обект №5 край село Лютидол, от км 174+060 до км 174+090 от трасето на скоростния път Мездра - Ботевград. То е осъществено от екип археолози с ръководител Александра Петрова, уредник в отдел "Археология" на РИМ - Враца и заместник-ръководител - д-р Мария Христова-Пенкова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН (ИЕМПАМ-БАН).

 

В предвидената за проучване площ са проучени няколко структури с археологически характер, в които са установени материали от три периода:

• Преходен период от Енеолита към Бронзовата епоха (IV хил. пр. Хр) - керамика с голямо количество кварцов примес в тестото и характерните пъпковидни, лентести и пръстеновидни дръжки от т. нар. в археологическата литература "млечни гърнета", украса от шнуров орнамент, късове отухлена мазилка, оръдия на труда от кремък (пластини с ретуш и ядро) и камък (двойна брадва-жезъл);

• Късна Античност (IV-V в.) - фрагменти от характерни за периода керамични съдове;

• Късно Средновековие - фрагментирана керамика и две османски монети - сребърни акчета, сечени по време на управелнието на султан Мустафа II (1695-1703 г.).

 

В Сектор Юг на обекта е разчистен частично запазен гроб, който е нарушен преди проучването. В Сектор Север са проучени още три гроба с обред трупополагане, датиращи от периода ХVIII-ХIХ век.

 

Спасителното археологическо проучване на обект №4 в землището на село Дърманци ще бъде подновено напролет, а това на обект №5 в землището на село Лютидол приключи. Въз основа на доклада с научната оценка на ръководителя на проучването предстои експертна комисия по чл. 158а от Закона за културното наследство да изготви предварителна оценка на разкритите недвижими археологически структури.

Още от "Враца"

Паметна плоча на ген. Кирил Ботев ще бъде открита във Враца

В събитието ще вземат участие представителите на Инициативния комитет за изграждането на паметния знак, Врачанска митрополия, Военно формирование 54 990, духовият оркестър към НЧ "Развитие – 1869" и общественици

Прочетете повече прочетете повече

С поклонение на игнатешкия оброк над Черепишкия манастир множество миря̀ни почетоха Сретение Господне

Според евангелския разказ, на този ден - 40-я след Рождество Христово, Божията майка Дева Мария за пръв път донесла младенеца Иисус Христос в Йерусалимския храм и го посветила или представила на Бога

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени