Продължава фолклорният събор "Леденика"

Програмата на втория фестивален ден бе открита от професионалния фолклорен състав от Тараклия, Молдова

Надиграване
Надиграване Източник: Община Враца

Вторият ден на фолклорния събор "Леденика" започна с подготовката на месалите за гощавката на Северняшката сватба!

 

Подготовката на месалите за гощавката на Северняшката сватба
Подготовката на месалите за гощавката на Северняшката сватба Източник: Община Враца

Програмата на втория фестивален ден бе открита от професионалния фолклорен състав от Тараклия, Молдова, които впечатлиха всички с професионалните си изпълнения.

 

Уникалните изпълнители от Тараклия
Уникалните изпълнители от Тараклия Източник: Община Враца

Съборът  продължи с мистичните изпълнения на Валя Балканска, Петър Янев и гайдарите от "Еподай”, а в 11:00 започна Северняшката сватба.

 

Северняшка сватба
Северняшка сватба Източник: Община Враца

Валя Балканска и гайдарят Петър Янев дадоха началото на Северняшката сватба. Сватбата започна с ритуал, като след него бе извършен граждански брак.

 

Виво Монтана
Виво Монтана Източник: Община Враца

В рамките на събитието, двойката Виктория и Петьо получиха благословия от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

 

Северняшката сватба продължава с концерт на Цветелина
Северняшката сватба продължава с концерт на Цветелина Източник: Община Враца

Кметът Калин Каменов благодари на всички любители на българския фолклор, които участваха и посетиха юбилейното издание на Националния фолклорен събор "Леденика" и подари ръчно изработена икона на младоженците.

 

Сватбената гощавка премина в своеобразно надиграване, под съпровода на кръшни български хора, в изпълнение на оркестър "Виво Монтана"!

Още от "Враца"

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени