Прокуратурата във Враца за простреляното дете: Нелеп инцидент

Простреляното с въздушна пушка дете е в критично състояние и остава на апаратна вентилация, съобщиха по-рано днес от спешната многопрофилна болница "Пирогов"

Съдебна палата-Враца, Окръжен съд-Враца
Съдебна палата-Враца, Окръжен съд-Враца Източник: Zonanews

Събраните до момента факти около раненото от стрелба през вчерашния ден във Враца дете на година и половина сочат, че става въпрос нелеп инцидент, в който участват две деца, каза пред журналисти окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.

По думите му досъдебното производство е по чл. 115, вр. с чл.18, което е сравнително тежък текст - опит за умишлено убийство. "За мен не е съвсем точна правната квалификация. С оглед на събраните до момента доказателства по-скоро се касае за причиняване на тежка, към настоящият момент, телесна повреда по непредпазливост", каза Сираков и допълни, че "колегите от РУ - Враца са се презастраховали, с оглед ситуацията".

Това, което е установено от извършените разпити до момента, е, че стрелбата по непредпазливост е произведена от 11-годишен родственик на пострадалото дете, който е наказателно неотговорен.

Установено е, че дядото на пострадалото дете през март 2021 г. е закупил пневматична пушка, марка "Крал", 5,5 калибър, която стреля с "чашки" (тип сачми, бел. ред.). Спазил е регистрационен режим и я е регистрирал в РУ - Враца.

 

По думите на окръжния прокурор във вчерашния ден дядото на пострадалото дете изнесъл оръжието, целта му била да стреля по свраки, няколко пъти зареждал и изпразвал оръжието. По някое време изпратил 11-годишния си син да купи сладолед от магазина. Докато момчето е отсъствало, отново заредил пушката.

 

Когато синът му се върнал пушката била на масата. В същия момент пристигнали хора, които искали да закупят агнета, дядото и бабата станали да ги посрещнат, майката също оттеглила вниманието си от малкото дете, което се е разхождало.

 

То хванало пушката за цевта и започнало да я тегли, а единайсетгодишното дете в стремежа си да попречи оръжието да падне, я хванало от другата страна за приклада и натиснало спусъка по невнимание. При произведения изстрел една от сачмите попаднала в областта на лицето на малкото дете, над веждата.

"Такава е фактологията. Това 11-годишно дете не е знаело, че пушката е заредена, тъй като е било да купува сладолед. И затова по никакъв начин не се установява умисъл за извършване на такова деяние", посочи Владимир Сираков.

Според него е необходимо да бъдат направени законодателни промени, които да регламентира правния статут на този вид оръжие, тъй като към настоящия момент той не е изяснен. "Ето виждате, че може да се стигне до ситуация с тежка телесна повреда и използването на такава въздушна пушка не бива да се подценява", посочи Сираков.

Той допълни, че по случая следват още разпити, изготвяне на експертизи - балистична и съдебно-медицинска, която ще зависи и от лечението в "Пирогов", а срокът за разследване е два месеца.

Простреляното с въздушна пушка дете е в критично състояние и остава на апаратна вентилация, съобщиха по-рано днес от спешната многопрофилна болница "Пирогов".

Още от "Враца"

Калин Каменов: "Наш дълг е да съхраняваме българския език, да уважаваме учителите и да сме пример за децата ни!"

Честването на 24 май започна с "Парад на буквите", в който участие взеха отличени ученици, педагози, културни дейци и състезатели от спортни клубове

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра призовава жителите на общината да използват само по предназначение контейнерите за разделно събиране на зе

Не изхвърляйте в контейнерите за зелени и градински отпадъци: строителни отпадъци, хранителни отпадъци, смесени битови отпадъци, отпадъци от опаковки, пластмаса, гума, фолио, стиропор, кожа, текстил, стъкло и опасни отпадъци

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени