Разширяват хранилището в Чирен с нови съоръжения за над половин милиард лева

Финансирането на дейностите ще се извърши със заемни средства и с безвъзмездна финансова помощ по подписано грантово споразумение по програма Механизъм за свързване на Европа

Газово хранилище в село Чирен
Газово хранилище в село Чирен Източник: Zonanews

Газовото хранилище в Чирен ще бъде разширено, съобщи bTV. За целта "Булгартрансгаз" откри три процедури за обществени поръчки. В първата обществена поръчка са включени дейностите по изграждане и въвеждане в експлоатация на нови надземни съоръжения - компресорна станция с прилежащите технологични съоръжения за обезпечаване надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция.

 

Втората поръчка е за "Разширение на капацитета на "ПГХ Чирен"- сондажен фонд" са включени дейностите по проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на подземни съоръжения - десет нови експлоатационни и три наблюдателни сондажа.

 

Третата поръчка е за "Газопровод свързващ ПГХ "Чирен" със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД в района на с. Бутан" 

Прогнозната стойност на обществените поръчки е в размер на 517 милиона лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 600 дни.

 

Финансирането на дейностите от обхвата на поръчката ще се извърши със заемни средства и с безвъзмездна финансова помощ по подписано грантово споразумение по програма Механизъм за свързване на Европа.

 

От 2013 г. насам разширението на хранилището "Чирен" е със статут "проект от общ интерес" и е част от всички списъци на проекти от общ интерес за Европейския съюз. Проектът има статут на приоритетен и в рамките на Инициативата "Три морета".

Още от "Враца"

Община Мездра отбеляза подобаващо Деня на независимостта - 22 септември

Особена тържественост на ритуала придадоха младите гвардейци Мария Цекова, Денислав Димитров и Радостин Николовски, които отдадоха "За почест!" под звуците на националния химн "Мила Родино".

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени