С гражданско поклонение и тематична литературно-музикална програма Мездра почете паметта на Васил Левски

Поетична композиция под наслов "Думи за Левски" изнесе Група за художествено слово

Кметът инж. Иван Аспарухов
Кметът инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари множество граждани на Мездра от различни поколения почетоха паметта и делото на Апостола на българската свобода. Възпоменателната проява, организирана от Община Мездра, беше посветена на 151-ата годишнина от гибелта на националния ни герой.

Да сведат глава пред Апостола дойдоха представители на Общинската администрация и съвет, възпитаници на Детска градина "Мир", ученици от градските училища ПГ "Васил Левски", ПГ "Алеко Константинов" и ОУ "Христо Ботев", членове на Пенсионерски клуб "Мездрея". Сред тях беше и почетният гражданин на общината Пенка Георгиева – основен спомоществовател за изграждането на паметника през 2015 г.

 

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Апостола на свободата
С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Апостола на свободата Източник: Община Мездра

"Преди 151 години, в мразовития февруари на 1873 г., идеологът и организатор на българската национална революция Васил Левски загуби живота си с мечтата за "Свята и чиста република", за достойно бъдеще на своя народ, загина в името на най-святата кауза - освобождението на нашата Родина", каза в словото си Светла Дамяновска, главен експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра и допълни: "На днешния ден ние, гражданите на Мездра, се събираме пред паметника на Левски и си спомняме за неговата трагичната съдба, изразяваме своята почит, прекланяме се пред светлия му образ".

 

Мездра почете паметта на Васил Левски
Мездра почете паметта на Васил Левски Източник: Об
Мездра почете паметта на Васил Левски
Мездра почете паметта на Васил Левски Източник: Община Мездра

щина Мездра

Поетична композиция под наслов "Думи за Левски" изнесе Група за художествено слово с ръководител Лилия Христова към Център за подкрепа за личностно развитие. Деветокласникът в ПГ "Васил Левски" Илиян Йончев изпълни елегията на Христо Ботйов "Обесването на Васил Левски", а младите рецитатори Кристиян Панов, Валерия Костадинова и Ивелина Кътева от Детска школа за художествено слово при НЧ "Просвета 1925" с ръководител Юли Пухалски - стихотворенията на Драгомир Шопов "Клетва пред Левски", на Найден Вълчев "Люлякова вечер в Ловеч" и на Ивайло Балабанов "Въпрос за Левски".

 

Тематичната програма допълниха песните "Левски, Апостоле" и "Кажи ми, горо" в изпълнение на Вокална група "Детски свят" с художествен ръководител Анета Петкова.

 

 

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Апостола на свободата.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Община Мездра и на Общинския съвет, ПГ "Васил Левски", ПГ "Алеко Константинов" и ОУ "Христо Ботев", Пенсионерски клуб "Мездрея", ВМРО и БСП - Мездра. Цветя пред бюста на Апостола положиха също граждани, деца и ученици.

 

С факелно шествие под наслов "Огненият отпечатък на българския Апостол" тази вечер от 18:00 часа паметта на Васил Левски ще почете и ИОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени