С общоградско тържество и републикански шосеен пробег Мездра чества 146-ата годишнина от Освобождението на България

По случай 3 март Община Мездра раздаде на всички ученици и възпитаници на местните детски градини 2 200 национални знамена

С общоградско тържество и републикански шосеен пробег Мездра чества 146-ата годишнина от Освобождението на България
С общоградско тържество и републикански шосеен пробег Мездра чества 146-ата годишнина от Освобождението на България Източник: Община Мездра

С общоградско тържество множество жители и гости на гр. Мездра отпразнуваха 146-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. Сред присъстващите на тържеството, организирано от Община Мездра, бяха представители на Общинската администрация и съвет, както и участници в XXII Републикански шосеен пробег "3 март".

 

В празничното утро градският площад беше огласен от патриотични песни, а младите "гвардейци" Денислав Димитров и Пламен Петков, единайсетокласници в СУ "Иван Вазов", застанаха на почетен караул пред пилоните със знамената.

 

Под звуците на "Мила Родино" кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз.

"Уважаеми жители и гости на нашия град,

Благодаря Ви, че днес отново сме на площад "България", за да отбележим тази много важна за България дата, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Дата, която и в тези размирни времена оцеля благодарение на родолюбиви българи. Това е дата на поклон и на признателност. На поклон пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето национално освобождение. На поклон пред революционните дейци, допринесли България да бъде свободна и независима. И, разбира се, ден на признателност към тези, които ни помогнаха в тази битка. Поклон и признателност към хилядите руски, украински, беларуски, румънски и фински воини, оставили костите си в нашата земя. Поклон и признателност към несломимия български дух, въплътен в българските опълченци. Защото, когато имаш една мечта и когато тръгнеш да се бориш за нея, непременно ще се намерят приятели, които да ти помогнат. Но това зависи преди всичко от теб. И аз мисля, че подвигът на нашите опълченци направи така, че днес да се гордеем. Сега също имаме една мечта. И тази мечта не е за свобода, не е за независимост, а е за развитие и по-добър живот. Но за да се осъществи тя, отново са необходими нашите усилия. Ако ние положим нужните усилия в тези трудни времена и следваме неотклонно тази мечта - непременно ще намерим приятели, за да я реализираме. Като Ви честитя днешния празник, Ви пожелавам здраве, благоденствие и още много пъти да се събираме заедно на тази дата. И децата ни да запомнят, че това е една свещена дата за България. Да живее свободна, независима и просперираща България1 Честит празник!".

 

3 март в Мездра
3 март в Мездра Източник: Община Мездра

За празничното настроение допринесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) - Вокална група "Детски свят”, която изпълни песните "3 март" и "Заветът на Аспарух" и мажоретният състав, който представи композициите "Аспарухов меч" и "Де е България?". Групата за художествено слово при ЦПЛР изнесе тематична поетична композиция, а младите рецитатори Виктория Миланова и Ивелина Кътева от Детска школа за художествено при НЧ "Просвета 1925" рецитира стихотворенията "Трети март" на Ангелина Жекова и "Принос към европейската история" на Ивайло Балабанов.

 

3 март в Мездра
3 март в Мездра Източник: Община Мездра

За финал на сцената се изявиха танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" и от Ансамбъл "Мездра" - джуниър, които заслужиха аплодисментите на публиката с вихрените си изпълнения на "Джиновски танц", "Момински пролетен танц" и тракийски танц "Гроздана". По традиция тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите от общината във войните за национално освобождение и обединение.

 

3 март в Мездра
3 март в Мездра Източник: Община Мездра

По случай 3 март в навечерието на Националния празник на Република България Община Мездра раздаде на всички ученици и възпитаници на местните детски градини 2 200 национални знамена. Патриотичната инициатива се реализира за първи път.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени