С общоградско тържество и републикански шосеен пробег Мездра чества 146-ата годишнина от Освобождението на България

По случай 3 март Община Мездра раздаде на всички ученици и възпитаници на местните детски градини 2 200 национални знамена

С общоградско тържество и републикански шосеен пробег Мездра чества 146-ата годишнина от Освобождението на България
С общоградско тържество и републикански шосеен пробег Мездра чества 146-ата годишнина от Освобождението на България Източник: Община Мездра

С общоградско тържество множество жители и гости на гр. Мездра отпразнуваха 146-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. Сред присъстващите на тържеството, организирано от Община Мездра, бяха представители на Общинската администрация и съвет, както и участници в XXII Републикански шосеен пробег "3 март".

 

В празничното утро градският площад беше огласен от патриотични песни, а младите "гвардейци" Денислав Димитров и Пламен Петков, единайсетокласници в СУ "Иван Вазов", застанаха на почетен караул пред пилоните със знамената.

 

Под звуците на "Мила Родино" кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз.

"Уважаеми жители и гости на нашия град,

Благодаря Ви, че днес отново сме на площад "България", за да отбележим тази много важна за България дата, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Дата, която и в тези размирни времена оцеля благодарение на родолюбиви българи. Това е дата на поклон и на признателност. На поклон пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето национално освобождение. На поклон пред революционните дейци, допринесли България да бъде свободна и независима. И, разбира се, ден на признателност към тези, които ни помогнаха в тази битка. Поклон и признателност към хилядите руски, украински, беларуски, румънски и фински воини, оставили костите си в нашата земя. Поклон и признателност към несломимия български дух, въплътен в българските опълченци. Защото, когато имаш една мечта и когато тръгнеш да се бориш за нея, непременно ще се намерят приятели, които да ти помогнат. Но това зависи преди всичко от теб. И аз мисля, че подвигът на нашите опълченци направи така, че днес да се гордеем. Сега също имаме една мечта. И тази мечта не е за свобода, не е за независимост, а е за развитие и по-добър живот. Но за да се осъществи тя, отново са необходими нашите усилия. Ако ние положим нужните усилия в тези трудни времена и следваме неотклонно тази мечта - непременно ще намерим приятели, за да я реализираме. Като Ви честитя днешния празник, Ви пожелавам здраве, благоденствие и още много пъти да се събираме заедно на тази дата. И децата ни да запомнят, че това е една свещена дата за България. Да живее свободна, независима и просперираща България1 Честит празник!".

 

3 март в Мездра
3 март в Мездра Източник: Община Мездра

За празничното настроение допринесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) - Вокална група "Детски свят”, която изпълни песните "3 март" и "Заветът на Аспарух" и мажоретният състав, който представи композициите "Аспарухов меч" и "Де е България?". Групата за художествено слово при ЦПЛР изнесе тематична поетична композиция, а младите рецитатори Виктория Миланова и Ивелина Кътева от Детска школа за художествено при НЧ "Просвета 1925" рецитира стихотворенията "Трети март" на Ангелина Жекова и "Принос към европейската история" на Ивайло Балабанов.

 

3 март в Мездра
3 март в Мездра Източник: Община Мездра

За финал на сцената се изявиха танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" и от Ансамбъл "Мездра" - джуниър, които заслужиха аплодисментите на публиката с вихрените си изпълнения на "Джиновски танц", "Момински пролетен танц" и тракийски танц "Гроздана". По традиция тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите от общината във войните за национално освобождение и обединение.

 

3 март в Мездра
3 март в Мездра Източник: Община Мездра

По случай 3 март в навечерието на Националния празник на Република България Община Мездра раздаде на всички ученици и възпитаници на местните детски градини 2 200 национални знамена. Патриотичната инициатива се реализира за първи път.

Още от "Враца"

Общинският съвет прие информация за текущото изпълнение на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на 2024 г.

Община Мездра е в стабилно финансово състояние, подчерта при представянето на информацията за текущото изпълнение на бюджета кметът Иван Аспарухов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени