С поклонение на игнатешкия оброк над Черепишкия манастир множество миря̀ни почетоха Сретение Господне

Според евангелския разказ, на този ден - 40-я след Рождество Христово, Божията майка Дева Мария за пръв път донесла младенеца Иисус Христос в Йерусалимския храм и го посветила или представила на Бога

С поклонение на игнатешкия оброк над Черепишкия манастир множество миря̀ни почетоха Сретение Господне
С поклонение на игнатешкия оброк над Черепишкия манастир множество миря̀ни почетоха Сретение Господне Източник: Община Мездра

Повече от 50 миря̀ни от района на Искърското дефиле се събраха на 2 февруари на игнетешкия оброк над най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир "Успение Богородично", за да почетат Сретение Господне.

 

Според евангелския разказ, на този ден - 40-я след Рождество Христово, Божията майка Дева Мария за пръв път донесла младенеца Иисус Христос в Йерусалимския храм и го посветила или представила на Бога.

 

На това сакрално място през 1926 г. с иждивението на игнатенчените Иван К. Пенчев и Марко Глигоров е въздигнат оброчен каменен знак, изработен от майстора каменоделец Мито П. Томов от Зверино. Оброчният кръст от ковано желязо е изработен навремето от майстора ковач Васил Симеонов от Игнатица.

 

Черепишки манастир
Черепишки манастир Източник: Община Мездра

На Стефановден 2021 г. досами оброка е монтиран 5-метров метален кръст, изработен от ученици от Професионална гимназия "Велизар Пеев" - Своге. Благодарение на Красимир Стоянов от Игнатица кръстът е осветен, а с дарения от спомоществователи и с доброволен труд на миряни от Зверино и Игнатица пространството около оброчния знак е облагородено.

 

По повод един от 12-те Велики християнски празници водосвет за здраве и душевно спасение на миря̀ните отслужи архимандрит Йоаникий, игумен на Черепишкия манастир, който поръси събралото се множество със светена вода.

 

По традиция организатори на поклонението бяха потомците на ревностния християнин Иван(чо) Минов Тошев (1920-2010) от Игнатица, който години наред се грижеше за игнатешкия оброк над Черепишката света обител и на неговия син Божидар Минов (1946-2020), продължил след смъртта на баща си това богоугодно дело.

 

Най-невръстните поклонници бяха пра̀правнуците на Иванчо Минов - Иван (на 2 години), Виктория (на 4 г.), Гергана (на 5 г.), Божидар и Румяна (на по 5 г.). Сред дошлите да почетат празника бяха кметът на Игнатица Иво Костов и почетният гражданин на община Мездра Борис Кръстев.

 

След водосвета игнатенчени се събраха на обща трапеза в салона на местното кметство, където вкусиха от овчата курбан чорба, осигурена от сем. Минови и приготвена от майстора готвач Любомир Цветков.

Още от "Враца"

Община Мездра кани фермерите от региона да се включат в тематични фермерски базари

Желанието ни е да превърнем подобни събития в традиционни, като създадем една трайна практика за провеждането на подобни инициативи, заявява кметът Иван Аспарухов

Прочетете повече прочетете повече

В Световния ден на поезията в Мездра се състоя Пролетно литературно четене

Вечерта на изящната словесност беше открита с избрани откъси от текстове на шлагерни български естрадни песни, посветени на пролетта, които бяха прочетени от участниците в четенет

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени