С внушителен брой археологически находки приключва последният проучвателен сезон на крепостта "Калето" в Мездра

Най-интересният артефакт, на който попадна екипът на Ганецовски, е керамична пластика на Богинята майка

Георги Ганецовски
Георги Ганецовски Източник: Община Мездра

С внушителен брой - повече от 150 находки, приключва редовното археологическо проучване през 2021 г. на праисторическия пласт на многослоен обект "Калето" в гр. Мездра. Както и миналата година, изследванията бяха съсредоточени в западната част на обекта, върху сондаж с площ 45 кв. м., от екип с научен ръководител Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца. Разкопките бяха осъществени с финансовата подкрепа на Сдружение "Благотворни приятели". 

 

Разкрити артефакти
Разкрити артефакти Източник: Община Мездра

"Попаднахме на останки от добре запазено, макар и опожарено жилище от каменно-медната епоха (края на V хил. пр. Христа). Тази сграда е била с представителен характер, като има податки да я определим като двуетажна. И това съвсем не е случайно, тъй като тя се намира в най-високата част от скалния рид. 
Другото нещо, на което попаднахме, е една голяма боклукчийска яма (бих казал, че това е мечтата на всеки археолог!), която се оказа изключително богата на археологически материал. Така например, в нея намерихме керамична зооморфна фигурка без глава, изобразяваща куче. А така също фрагмент от миниатюрно керамично зооморфно съдче, изобразяващо най-вероятно овен; бронзов пръстен от римската епоха (II-IV в.); множество изделия от кост: шпатули, шила, гладилки, кука за плетене и тежест за рибарска мрежа; няколко кремъчни върхове за стрели и голям брой стъргалки; керамични фрагменти с цветно-рисувана украса, рогова копачка и други", сподели за резултатите от последния археологически сезон на "Калето" ръководителят на експедицията Ганецовски.

 

Пластиката на Богинята-майка
Пластиката на Богинята-майка Източник: Община Мездра

Най-ценната находка обаче, подчерта той, е антропоморфна керамична пластика на Богинята майка, която изобразява най-важният и разпространен в древността култ за осигуряване на плодородие, за продължаване на рода и за здраве. За разлика от пластичните изображения на Богинята майка, седнала на трон, които са характерни за късния халколит, тази е изобразена права. Което означава, че тя е дошла от друга културна общност. Тоест, имаме податки за много близки и интересни икономически и културни взаимодействия. 
За отбелязване е, че в случая е налице схематично изобразяване на главата (в горната част на фигурката) и едно твърде реалистично акцентиране върху долната част на тялото, а именно - детеродните органи и задните части на божеството. 


Тази пластика ни дава един разказ - разказ за високата духовност на общностите от преди повече от 6 000 години. Дори ако погледнем изображението на главата в профил, тя е обърната нагоре - към светлината, а ръцете й са в поза на адорация (вдигнати нагоре). Но най-важното за нас е, че отново се потвърди констатацията ни, че при първото си заселване това място е било изключително важно от стратегическа и икономическа гледна точка, както и за културния обмен между тогавашните общности, каза ръководителят на археологическите проучвания.

 

Разкрити археологически артефакти
Разкрити археологически артефакти Източник: Zonanews

Този участък от обекта, каза в заключение Ганецовски, е последният, в който има възможност да се извърши проучване на праисторическите отложения след като тези от римския период вече са проучени. Целта е да освободим терена, което ще стане чрез един протокол на експертна комисия от Министерство на културата. За да може в следващите години да продължи реализирането на проекта за реставрация, консервация и социализация, вече цялостна, на "Калето", включително чрез изграждане на необходимата допълнителна инфраструктура. За което, по мои наблюдения, има интерес от страна на ръководството на Община Мездра."

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени