С водосвет и курбан за здраве на Петровден в Ребърково почетоха храмовия празник на местната църква

След водосвета беше раздаден традиционният курбан

С водосвет и курбан за здраве на Петровден в Ребърково почетоха храмовия празник на местната църква
С водосвет и курбан за здраве на Петровден в Ребърково почетоха храмовия празник на местната църква Източник: Община Мездра

Жители и гости на мездренското село Ребърково се събраха на Петровден - 29 юни по нов стил, за да почетат храмовия празник на православния храм "Св. ап. Петър и Павел”, чиито патрони са двамата Христови ученици и следовници, наричани от Църквата първовърховни първопрестолници и вселенски учители. По този повод водосвет за здраве отслужи енорийският свещеник на селото отец Пламен Кръстев.

 

Сред дошлите да се черкуват бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметският наместник на Ребърково Петър Петков, представители на общинско предприятие "Чистота" и дарители, с материалната и финансова подкрепа на които през последната година се извършва основен ремонт на храма - първият от десетилетия насам.

 

В края на водосвета отец Пламен поръси със светена вода миряните и ги поздрави с големия християнски празник. "Нека да се зарадваме и развеселим в този ден, каза енорийският свещеник. Защото виждаме как нещата вървят към по-добро, към поправяне. Най-вече за този храм - виждате, че се работи и че Бог благославя нашите дела.

 

Ще се радваме това да продължи и за в бъдеще, защото имаме още много работа. За да можем да празнуваме този празник в едно красиво и достойно място, което да отговаря на нашите духовни потребности и да не се срамуваме, когато влизаме в него. Бъдете живи и здрави! Амин".

 

След водосвета беше раздаден традиционният курбан, приготвен от майстора готвач Елисавета Тодорова и дарен от 83-годишния Божидар Вацов (дядо Божко), дългогодишен стрелочник в БДЖ, благодарение на когото в черковния двор наскоро е построен дървен навес. Семейство Светла и Пенчо Котови пък дариха за Петровден печено агне.

 

Благодарение на отец Племен вече е обновен и войнишкият паметник, въздигнат през 1914 г., върху който са увековечени имената на щестима ребърковчани, загинали в Балканските войни (1912-1913 г.).

 

Паметникът на ребърковчани, загинали в Балканските войни
Паметникът на ребърковчани, загинали в Балканските войни Източник: Община Мездра

 

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени