Съградиха детски център за екологично обучение в село Ослен Криводол

С изграждането на подобен род центрове, децата ще се научат да отглеждат билки, да ашладисват овошки, да се грижат за храната си

Детски център за екологично обучение
Детски център за екологично обучение Източник: Община Мездра

Кметство Ослен Криводол приключи изпълнението на Проект "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". Той беше одобрен за финансиране в началото на тази година в конкурса на тема "Обичам природата - и аз участвам", организиран от Министерство на околната среда и водите и от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Националната кампания "За чиста околна среда - 2021".

 

ПУДООС
ПУДООС Източник: ПУДООС

Освен с целеви средства в размер на около 10 хил. лв., проектът е реализиран с парични дарения и с доброволен труд на жителите на мездренското село.

Детският център е изграден в двора на кметството и е с площ около 1400 кв. м.

 

Дейностите по проекта включват:

  • Почистване на терена от клони, храсти, листа и замърсявания от строителен и битов характер.;
  • Почистване на мястото, предназначено за опитно поле и засаждане на около 25 предимно диви плодни дръвчета, подходящи като подложка за ашладисване.;
  • Почистване на шадравана; запълването му с хумус и пръст и оформянето му като могила, върху която са засадени билки - невен, лавандула, градински чай, мента, риган, здравец; облицоването му с каменни плочи и оформяне на пътека около него.
  • Почистване и реставриране с нови каменни плочи на съществуващия извор.;
  • Изграждане на армирана бетонова площадка и облицоването ѝ с каменни плочи.
  • Монтиране на дървена беседка, предназначена за учебен център на открито.;
  • Монтиране на 4 пейки за отдих и изграждане на 3 навеса, тип "Пергола" над тях.
  • Почистване на съществуваща пътека и изграждане на нови алеи с каменни плочи, които водят до извора и до билковата могила.
  • Изграждане на компостер, в който ще се събира цялата органика и зелени битови отпадъци от двора на кметството и от селото. Готовият компост ще се използва както за наторяване на дръвчетата и билките в еко центъра, така и от жителите на селото.;
  • Монтиране на 11 къщички за птици в района на центъра и на 7 декоративни дървени кошчета за боклук.
  • Предстои да бъдат монтирани информационни табели с цветни снимки и информация за билките, дърветата, птиците и животните в района.

"Благодарение на този проект, от едно занемарено и обрасло с бурени пространство, дворът на кметството се превърна в красив и желан кът за отдих на жителите и гостите на селото", сподели кметският наместник на Ослен Криводол Роман Иванов. Целта на проекта е чрез създаването на един автентичен природен център, изграден от естествени материали - камък и дърво, да се приобщи младото поколение към дейности, свързани с опознаване, опазване и грижа за околната среда.

 

Село Ослен Криводол
Село Ослен Криводол Източник: Община Мездра

Изграждането на подобен род центрове ще помогне на децата да се завърнат към Природата и към Земята. Така те ще се научат да отглеждат билки и да ашладисват овошки, да се грижат за храната си. Ценното е, че ще наблюдават и участват в кръговрата, като компостират органиката от растенията, която след като се превърне в тор отново ще използват, за да подхранят растенията. Ще се научат да разпознават различните билки и да знаят за какво да ги използват. Но най-важното е, че ще си създадат  полезни трудови навици и ще заздравят връзката си със Земята.

 

Този еко център наистина стана много красив, но това, което го прави още по-ценен, подчерта Роман Иванов, е доброволното участие, което взеха жителите на селото. Някои помогнаха с труда си, други - като дариха парични средства. Изказвам огромната си благодарност на всички, които помогнаха с доброволен труд за изграждането на центъра, както и на всички, които направиха парични дарения и по този начин също станаха съпричастни към проекта.

 

Кметсският наместник Роман Иванов
Кметсският наместник Роман Иванов Източник: Община Мездра

Специални благодарности на инж. Веселин Живков, който изработи безвъзмездно конструктивно становище за лека постройка, тип беседка, както и на Националния природонаучен музей в лицето на София Господинова, които ни предоставиха информационни табла и нагледни материали.

 

Спокойно можем да кажем, че Ослен Криводол вече има едно красиво, спокойно и чисто място, което освен за обучение на децата, можем да използваме и за отдих и разходка. Да ни е честито и разчитам на съзнанието на жителите на селото, че това място още дълго ще се запази толкова чисто и красиво, каквото е сега", каза в заключение Роман Иванов.

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени