Със зарязване на лозята, дегустация на вина и обща трапеза в Типченица почетоха Трифон Зарезан

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Формация "Фолкреактор" с ръководител Любомир Гешковски, танцьори от Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспрухов и народни певици от "Гласът на Ансамбъл "Мездра"

Трифон Зарезан
Трифон Зарезан Източник: Община Мездра

По традиция, датираща от незапомнени времена, на 14 февруари жители и гости на село Типченица, община Мездра почетоха Трифон Зарезан. Организатори на честването бяха Кметство Типченица, НЧ "Съзнание-1899" и Винарна "Типченица", която стопанисва 28 хектара лозови масиви в землището на балканджийското селище, засадени с уникалния регионален сорт врачански мискет, шардоне, совиньон блан, рубин, каберне совиньон и мерло. Това съобщиха от общинския пресцентър.

 

Честването на празника започна със зарязване на лозята в местността "Гло̀жето" под музикалните ритми на Духов оркестър "Вършец". Водосвет за здраве и берекет отслужи енорийският свещеник отец Васил Николов, който благослови лозовите масиви и присъстващите.

 

Водосвет за здраве и берекет отслужи енорийският свещеник отец Васил Николов
Водосвет за здраве и берекет отслужи енорийският свещеник отец Васил Николов Източник: Община Мездра

Стопанката на лозето инж. Надя Минева, главен технолог и изпълнителен директор на Винарна "Типченица", припомни древните корени на този жизнерадостен празник, как са го чествали в миналото типчене, както и легендите за Св. Трифон и Богородица и за виното и просо̀то.

 

Зарязване на лозята в село Типченица
Зарязване на лозята в село Типченица Източник: Община Мездра

По-сетне "Трифон", в ролята на който се превъплъти 70-годишният Николай Василев, извърши ритуалното зарязване на лозята, придружено с благословии за добра реколта. Както повелява обичаят, той се обърна на изток, прекръсти се три пъти и отряза по три пръчки от три корена, след което поля главините със светена вода от Йордановден, за да се освети лозето и Бог да го пази от градушки, поръси ги с пепел от бъдника, за да прогони болестите и мана́та и ги поля обилно с червено вино, за да се ро̀ди:

"Режа, режа и благославям: "От пръчка по весло, от лоза по тон грозде, а от лозе - огърлица от коли, пълни с грозде! Да се ро̀ди, по света да има мир, а на лозарите - берекет! Па и работливи стопани да даде Бог, че лозето не ще молитва, иска мотика! Амин".

 

След него лозарските ножици, наричани от местните стопани "кондѐ", хванаха собственикът и управител на Винарна "Типченица" Велин Джиджев, кметът на Мездра Иван Аспарухов, инж. Надя Минева, кметският наместник на Типченица Георги Димитров и др.

 

Дегустация на вина
Дегустация на вина Източник: Община Мездра

Честването на Трифон Зарезан продължи във Винарна "Типченица" с презентация и дегустация на сортовите и купажни бели и червени вина от сериите "Vratitza", "Tochka" и "Oak Barrel", отличени с медали на редица престижни междунарoдни винени конкурси.

 

Трифон Зарезан в Типченица
Трифон Зарезан в Типченица Източник: Община Мездра

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Формация "Фолкреактор" с ръководител Любомир Гешковски, танцьори от Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспрухов и народни певици от "Гласът на Ансамбъл "Мездра".

 

Накрая домакините и техните гости седнаха на обща трапеза, на която вкусиха овча курбан чорба и вдигнаха чак до късна доба несметен брой наздравици с марковите вина на Винарна "Типченица".

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени