След скандала с подправените бюлетини във Врачанско: Задържаха членовете на СИК от записа

От ПП-ДБ веднага се раграничиха от своята представителка и също сезираха прокуратурата

Община Борован
Община Борован Източник: Zonanews

Задържаха част от членовете на Секционна комисия от село Малорад, които станаха известни със скандално видео с подправяне на бюлетини. Това потвърдиха източници на NOVA. При първоначалния разпит те са признали за случилото се след края на изборния ден.

 

Според показанията им основните виновници били двама - председателят на комисията Моника Йорданова и един от членовете, който подстрекавал към подправяне на изборните резултати. Проверката на органите на реда е започнала още в изборната нощ, когато се появи скандалния клип.

 

Местните твърдят, че жената от клипа не само е нарушила закона, а и е гласувала многократно за предпочитания от нея кандидат. Името й е Моника Йорданова и от квотата на ПП-ДБ. 

 

Жалба в Общинската избирателна комисия има още от нощта на вота и от там незабавно са сезирали прокуратурата по компетентност. "Това е изключително грубо нарушение не само на изборните правила. Това е длъжностно лице, което е поставено там като председател на избирателна комисия, за да гарантира сигурността на вота", заяви Силия Иванова, говорител на ОИК-Борован.

 

От ПП-ДБ веднага се раграничиха от своята представителка и също сезираха прокуратурата. Коалицията обяви, че са предприети мерки по отстраняването на председателя като част от комисията в Малорад. Според хората от селото обаче трябва да се търси отговорност от още хора в секционната комисия.

 

 Районната прокуратура в града образува досъдебно производство, а Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до пет години.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени