Станаха известни наградените в XIII Национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа"

След като разгледа и оцени постъпилите белетристични творби журито реши да не присъди първа награда

Дядо Йоцо гледа
Дядо Йоцо гледа Източник: Zonanews

 

Станаха известни призьорите в XIII Национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа" на тема: "Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина", oрганизиран от Община Мездра, Съюза на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа".

 

В тазгодишното издание на конкурса, който е анонимен, взеха участие 39 автори от цялата страна. Техните разкази оцени жури с председател Трендафил Василев - поет, издател, член на Управителния съвет (УС) на СБП, и членове: Благовеста Касабова - литературен критик, член на УС на СБП и Светла Дамяновска - поет, прозаик, член на СБП.

 

След като разгледа и оцени постъпилите белетристични творби журито реши да не присъди първа награда, което се случва за пети път (след 2009-а, 2012-а, 2016-а и 2020 г.).

 

За сметка на това бяха присъдени две втори награди (от по 600 лв.) - на Ивелина Радионова от Провадия за разказа "Майка" и на Таня Николова (Стоянка Николова-Налджиева) от Пловдив за разказа "Тодораковите чучури".

 

Кирил Радовенски
Кирил Радовенски Източник: Община Мездра

С трета награда (400 лв.) е отличен Кирил Радовенски от Мездра за разказа "Цветя за паметника".

 

Комисията реши да бъдат връчени и две поощрения (от по 200 лв.): на Юлий Йорданов от Лом за разказа "Писък от цигулка" и на Георги Доцев от Плевен за разказа "Прът в колелото на аграрната реформа".

 

Юлий Йорданов
Юлий Йорданов Източник: Община Мездра

Награждаването на призьорите в конкурса ще стане на 22 юни 2024 г. (събота) от 12:00 часа в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край село Очиндол. Преди церемонията рецитал ще изнесат победителите в Четвъртия общински детски конкурс рецитал на Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра.

 

В досегашните тринайсет издания на Националния литературен конкурс "Дядо Йоцо гледа" са журирани общо 1 026 разказа. Наградените автори са 62-ма, а общият награден фонд, осигурен от Община Мездра от 2009 г. до 2024 г. (вкл.)*, е 27 800 лв.

 

* През периода 2017-2019 г. конкурсът не се провежда.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени