Старинната църква в мездренското село Крета свети нощем в цветовете на националния трибагреник

Прощъпалникът на патриотичното събитие уважи кметът на община Мездра Иван Аспарухов

Старинната църква в мездренското село Крета свети нощем в цветовете на националния трибагреник
Старинната църква в мездренското село Крета свети нощем в цветовете на националния трибагреник Източник: Община Мездра

Духовният център на мездренското село Крета - православният храм "Св. Архангел Михаил", който е съграден в края на XIX век, има ново декоративно осветление. Три прожектора в бяло, зелено и червено  осветяват нощем фасадата на старинния молитвен дом в цветовете на националното знаме на Република България.

 

Старинната църква в мездренското село Крета св. Архангел Михаил
Старинната църква в мездренското село Крета св. Архангел Михаил Източник: Община Мездра

Родолюбивата инициатива е осъществена по идея на местния жител Васил Дацов с подкрепата на столичните фирми "Стандарт Модерн" ЕООД с управител Владимир Владимиров и "Енайбией" ЕООД с управител Петър Ненчев. Сред дарителите са още Васко Георгиев, Петър Юлиянов, Преслав Христов и търговската верига "ProMarket”. В навечерието на храмовия празник на църквата - Архангеловден, художникът Евгени Кучков изографиса нов надпис над входа на храма.

 

Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов-2
Кметът на Мездра инж. Иван АспаруховИзточник: Община Мездра

Прощъпалникът на патриотичното събитие уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, общинският съветник Йордан Гергов и енорийският свещеник отец Пламен Кръстев.

 

По повод успешния завършек на христолюбивото начинание вр. и. д. кметски наместник на селото Ваня Николчова връчи от името на Кметство Крета благодарствени писма на всички спомоществователи. "Благодарим Ви за това добротворчество и човечност, която проявихте към най-святото място на нашето село, а именно - Храм "Св. Архангел Михаил", пише в благодарственото писмо. Благословена е ръката, която дарява. Вие сте истински пример за всички. Помнете: ръка, която дава - никога не обеднява!".

 

Старинната църква в мездренското село Крета свети нощем в цветовете на националния трибагреник `
Старинната църква в мездренското село Крета свети нощем в цветовете на националния трибагреник Източник: Община Мездра

В знак на благодарност за извършения от Община Мездра през миналата година основен ремонт на храма Църковното настоятелство подари на кмета Аспарухов икона на патрона на църквата.

 

Още от "Враца"

23 танцови клубове, школи и състави взеха участие в Четвъртия национален фолклорен фестивал "Хорцѐто на Дефилето" в Мезд

Кулминациите на фолклорния празник беше надиграването с ръченица - шопска, тракийска и добруджанска, в което се включиха танцови двойки от различни формации

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени