Стотици християни от цялата страна почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир "Успение Богородично"

Празничните богослужения в светата обител започнаха предишния ден с вечерня

Черепишки манастир
Черепишки манастир Източник: Община Мездра

Стотици миряни от цялата страна се събраха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир "Успение Богородично", за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица, който е и храмов празник на манастира. Празничните богослужения в светата обител започнаха предишния ден с вечерня с последованието "Опело на Пресвета Богородица"в съборния манастирски храм "Успение Пресветая Богородици", която беше възглавена от Врачанския митрополит Григорий. 

 

Врачански митрополит Григорий
Врачански митрополит Григорий Източник: Община МездраНа Голяма Богородица Негово Високопреосвещенство отслужи архиерейска света литургия в храма в съслужие с игумена на манастира архимандрит Йоаникий, свещеници и дякони от Врачанската св. митрополия. В края на богослужението митрополит Григорий поздрави православните християни с големия празник на Божията Майка и ги благослови. Изпълнено бе и многолетствие за всички празнуващи.

 

Празничното богослужение завърши с водосвет за здраве при стечението на множество народ. Сред дошлите да почетат храмовия празник на Черепишкия манастир бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметове и кметски наместници на населени места от района на Искърското дефиле. 


По традиция по случай храмовия празник на монашеската обител на гостите на манастира беше раздадена курбан чорба, която беше приготвена от жертвени животни, дарени от благочестиви християни от Зверино, Ребърково, Враца и дори от българка, пребиваваща в чужбина.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени