Стотици изпълнители и търговци ще вземат участие в Национален фолклорен събор "Леденика"

Кулминация в първия ден от Събора е нестинарският танц в изпълнение на Николай Топчийски

Национален фолклорен събор "Леденика"
Национален фолклорен събор "Леденика" Източник: Община Враца

Над 60 фолклорни групи и стотици търговци от цялата страна ще участват в шестото издание на Национален фолклорен събор "Леденика". Атрактивното събитие стартира на 24 юни (събота) с пресъздаване на обичая "Еньовден".

 

Програмата ще продължи с изпълнения на самодейни и фолклорни състави, концерт на дует "Пирин", народни борби, конкурс за автентични носии, надиграване на групи за стилизиран фолклор, както и концерт на Янко Неделчев и кукерски игри. Кулминация в първия ден от Събора е нестинарският танц в изпълнение на Николай Топчийски.


Програмата на фестивала продължава и на 25 юни, когато в местността Леденика ще бъде представен обичая "Калесване", а гайдарският състав "Еподай" ще впечатли присъстващите със своите изпълнения. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи Райко Кирилов. По традиция във втория ден на събора ще бъде пресъздадена автентичната Северняшка сватба, а програмата ще продължи със сватбена гощавка, концерт на Славка Калчева и изпълнения на оркестър "Виво Монтана".


Посетителите на събитието ще могат да опитат зелена бира от маслини, кафе на пясък, месни деликатеси и екологични продукти. За най-малките жители и гости на Враца са осигурени тематични детски кътове и работилници.


Община Враца ще осигури безплатен транспорт за двата дни на фолклорния фестивал. Пълната програма може да откриете тук.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени