Стотици миряни почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир "Успение Богородично"

По традиция по случай храмовия празник на монашеската обител на гостите на манастира беше раздадена курбан чорба

Стотици миряни почетоха  Успение Богородично
Стотици миряни почетоха Успение Богородично Източник: Община Мездра

Стотици миряни от цялата страна се събраха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия манастир "Успение Богородично", за да почетат един от 12-те Велики християнски празници – Успение на Пресвета Богородица, който е и храмов празник на манастира. Това съобщават от пресцентъра на Община Мездра.


Празничните богослужения в светата обител започнаха предишния ден с вечерня с последованието "Опело на Пресвета Богородица" в съборния манастирски храм "Успение Пресветая Богородици", която беше възглавена от Врачанския митрополит Григорий. На Голяма Богородица Негово Високопреосвещенство отслужи архиерейска света литургия в храма в съслужие с игумена на манастира архимандрит Йоаникий, свещеници и дякони от Врачанската св. митрополия. 


В края на богослужението митрополит Григорий поздрави православните християни с големия празник на Божията Майка и ги благослови. Изпълнено бе и многолетствие за всички празнуващи. Празничното богослужение завърши с водосвет за здраве при стечението на множество народ. Сред дошлите да почетат храмовия празник на Черепишкия манастир бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметове и кметски наместници на населени места от района на Искърското дефиле. 


По традиция по случай храмовия празник на монашеската обител на гостите на манастира беше раздадена курбан чорба, която беше приготвена от жертвени животни, дарени от благочестиви християни от Зверино, Ребърково, Враца и дори от българка, пребиваваща в чужбина.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени