Строител спаси кръста на Богоявление в Зверино, пожела на всички да се отървем от Covid-19 (СНИМКИ)

За шеста поредна година в река Златица се изви мъжко хоро

Строителят Митко Ангелов, който спаси кръста тази година
Строителят Митко Ангелов, който спаси кръста тази година Източник: Община Мездра

За шеста поредна година навръх големия християнски и народен празник Богоявление (Кръщение Господне) в най-голямото село в община Мездра Зверино беше извършен ритуалът за спасяване на кръста, съчетан с мъжко хоро във водите на река Златица. Честването на празника започна с литургия в параклиса "Рождество Богородично" към местния православен храм "Св. Димитър", отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков. По-сетне от църквата потегли литийно шествие, начело с иконата на Светото Кръщение, хоругви и развети национални трибагреници под звуците на родопски каба гайди.

 

Богоявление Зверино
Богоявление Зверино Източник: Община Мездра

На път към "Долната махала" участниците в тържеството на съхранения български дух поднесоха венец пред бюст-паметника на Христо Ботев в кв. Сѝвец, с което почетоха 174-ата годишнина от рождението на поета революционер. При стечението на множество народ на левия бряг на река Искър отец Антон отслужи Велик Богоявленски водосвет.

 

Богоявление
Богоявление Източник: Община Мездра

Сред дошлите да почетат празника бяха кметовете на Мездра и на Зверино Иван Аспарухов и Стоян Петров, жители и гости на крайискърското селище. "Ние сме богати, но не заради материалните блага, каза в посланието си към присъстващите Мирела Николова, водещ на събитието. Богати сме, защото имаме нещо, което много народи по света са загубили - имаме любовта към родното и традициите. Тя ни е събрала тук днес. Тук, където танците тресат земята, а звуците на гайдата топлят сърцето. Тук, където земя и небе се сливат. Тук, където няма минало и бъдеще".

 

Отец Антон и кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов
Отец Антон и кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Тази година за "спасяването" на Богоявленския кръст се хвърлиха повече от 30 мъже и младежи, родени в Зверино, пременени в народни носии. Пръв до Разпятието стигна 30-годишният строител Митко Ангелов. "Усещането да хванеш кръста е невероятно, сподели на излизане от реката Митко, тръпката е страшна - не усещаш студ, не усещаш нищо… Еуфорията е много голяма. Пожелавам на всички да изпитат това чувство, да сме живи и здрави и най-накрая да се отървем от тази пандемия и да заживеем отново като свободни хора".

 

Мъжкото хоро в село Зверино
Мъжкото хоро в село Зверино Източник: Община Мездра

По традиция кулминацията на честването беше магическото мъжко хоро, което се изви в река Златица под ритмите на "Песен за Капитан Петко войвода" и на химна за Райна Княгиня "Кой уши байряка" в съпровод на музикантите от гайдарски състав "101 каба гайди" при НЧ "Христо Ботев-1871" - Смолян с ръководител Костадин Илчев (Бай Диньо). Най-малките играо̀рци бяха имениците Йордан Кръстев и Йордан Якимов, на по една годинка и 4-годишният Радослав Бориславов. Накрая тържеството на българщината се пренесе на мегдана, където отново се изви кръшно хоро, на което се хвана мало и голямо.

 

Спасяване на кръста в село Зверино
Спасяване на кръста в село Зверино Източник: Община Мездра

 

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени