СУ "Св. Климент Охридски" - Зверино запазва статута си на защитено училище

Четири училища и три детски градини в община Мездра остават средищни

Средно училище "Св. Климент Охридски" в Зверино
Средно училище "Св. Климент Охридски" в Зверино Източник: Община Мездра

Министерският съвет прие Списък със защитените детски градини и училища в Република България за учебната 2021/2022 г. Решението беше взето на последното заседание на служебния кабинет. Документът се актуализира всяка година по предложение на кмета на съответната община след решение на общинския съвет. От включените в списъка 266 защитени образователни институции са 6 детски градини и училища в област Враца, в т. ч. едно училище в община Мездра - СУ "Св. Климент Охридски" - с. Зверино.

 

Основно училище
Основно училище "Христо Ботев" в Мездра Източник: Община Мездра

Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, за защитена детска градина се определя тази, която, ако бъде закрита, най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват не по-малко от 14 км или 5 деца в същата възраст ще пътуват не по-малко от 20 км до най-близката им детска градина или училище.

 

Детска градина
Детска градина "Мир" в Мездра Източник: Община Мездра

За защитено училище за учениците от I до VII клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици ще пътуват не по-малко от 20 км до най-близкото училище, а за защитено училище за учениците от VIII до Х клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 15 ученици ще пътуват повече от 30 км, за да влязат в клас.

 

Средно училище
Средно училище "Иван Вазов" в Мездра Източник: Община Мездра

С друго свое решение правителството прие Списък на средищните детски градини и училища в Република България за учебната 2021/2022 г. Сред 971-на средищни институции в страната, включени в списъка през настоящата учебна година, са 45 детски градини и училища в област Враца, в т. ч. 7 в община Мездра. Това са СУ "Св. Климент Охридски" и Детска градина "Звездичка" - с. Зверино, СУ "Иван Вазов", ОУ "Христо Ботев", ОУ "Св. св. Кирил и Методий", ДГ "Детелина" и ДГ "Мир" - гр. Мездра.

 

Основно училище
Основно училище "Св.св. Кирил и Методий" в Мездра Източник: Община Мездра

За средищна детска градина се определя общинска детска градина или част от нея в друго населено място, в която се обучават най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детско заведение и която за тези деца е най-близо. При средищните училища важат почти същите условия, но минималният брой ученици трябва да е 10.

Определянето на защитени и на средищни детски градини и училища цели да повиши обхвата на децата и на учениците, както и да намали броя на преждевременно напусналите образователната система.

 

Детска градина
Детска градина "Звездичка" в Зверино Източник: Община Мездра

 

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени