Сведохме глави пред подвига на Христо Ботев и неговата чета

Ботевите поклонници бяха поздравени от заместник-председателя на Народно събрание - Росица Кирова

Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на революционера и неговата чета
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на революционера и неговата чета Източник: Йордан Недялков/Община Враца
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на революционера и неговата чета.
 
Кметът Калин Каменов приветства присъстващите с думите: "Преди 148 години Христо Ботев и четата му стъпват на козлодуйския бряг, целуват българската земя, прекръстват се и тръгват към своята гибел, в името на нашата свобода. Днес трябва да бъдем много повече вярващи и да не забравяме, че всеки ден може да бъде урок. Скъпи родители, възпитавайте Вашите деца в дух на родолюбие. Всеки от нас може да бъде съвременния будител, да води обществото и да бъде пример. Крайно време е ние, политиците, да покажем, че сме достатъчно мъдри и можем да се вслушваме в градивната критика на обществото. Само, когато го направим, ще сме достойни наследници на нашите предци. Дълбок поклон пред загиналите за нашата свобода! Да живее България!".
 
Калин Каменов
Калин Каменов Източник: Йордан Недялков/Община Враца
Ботевите поклонници бяха поздравени от заместник-председателя на Народно събрание - Росица Кирова. "Походниците са пример за сплотеност и взаимно уважение. От тях може да научим много. Нека бъдем достойни за пътя, който ни завеща поета и революционер. Дълбок поклон пред загиналите за свободата на България" - добави още Росица Кирова.
 
Министър-председателят Димитър Главчев призова присъстващите да носят България в сърцето си. Ръководителят на Националния поход - Евгени Филипов рапортува пред кмета Калин Каменов и министър-председателя - Димитър Главчев.
 
Молебен за България бе отслужен от викария на Софийска Света Митрополия, в съслужение с духовници от Врачанската епархия.
 
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на революционера и неговата чета
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на революционера и неговата чета Източник: Йордан Недялков/Община Враца
Пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев, бяха поднесени венци и цветя. По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.
 
На събитието присъстваха още: народни представители, евродепутати, председателят на Общинския съвет общински съветници, областният управител, подполковник Симеон Гаджев, ръководният екип на местната администрация, участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени