Светла Дамяновска представи в Мездра най-новата си книга - "Слънчевата птица"

"Слънчевата птица" е десетата поетична книга на Дамяновска и общо 14-ата в нейната богата литературна биография

Светла Дамяновска представи в Мездра най-новата си книга - Слънчевата птица
Светла Дамяновска представи в Мездра най-новата си книга - Слънчевата птица Източник: Община Мездра

В деня на светите равноапостолни Кирил и Методий - 11 май, в Археологически комплекс "Калето“ в гр. Мездра се състоя представяне на най-новата книга на Светла Дамяновска - сборникът с тристишия "Слънчевата птица". Премиерата уважиха любители на изящната словесност, събратя по перо и дух, близки и приятели на авторката, която е председател на Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета 1925" и гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Събитието е от програмата на 47-мите Празници на културата "Мездра-май". 


"Слънчевата птица" е десетата поетична книга на Дамяновска и общо 14-ата в нейната богата литературна биография. Съдържа 220 тристишия, структурирани в 14 тематични цикъла. Художественото оформление на сборника е дело на самата поетеса, която е изявен художник и уредник на Градската художествена галерия. Книгата излиза под щемпела на врачанското Издателство "Медиа груп - Иво Йорданов". По идея на авторката премиерата протече по нетрадиционен начин: всеки един от 14 цикли беше представен пред аудиторията от духовни съратници и колеги на Светла, която предварително им беше поставила задача да прочетат по свой избор пред публиката по 5 тристишия. 


"Изкуството е слънчева птица, гнездяща в тъмните дебри на ума“, споделя в предисловието към книгата си Дамяновска. А изкуството е всяко действие или творчество, в които някой е вложил душата си. Да, книгата е за изкуството - изкуството да съзираш красотата на реалните неща, изкуството да създаваш въображаеми красиви неща и да ги правиш достояние на другите, изкуството да живееш пълноценно и с вълнение всеки ден… Слънчевата птица се храни с горчивите плодове на ежедневието, а размножавайки се, снася шоколадови яйца. Толкоз".

 
Показателно за художествените достойнства на "Слънчевата птица" е, че тя е намерила място в годишния обзор на поетическата продукция през 2020 г., изготвен от Съюза на българските писатели, чийто член е и Светла Дамяновска. "Сред тези… тристишия… бих откроил циклите "Пролет", "От Лятното слънцестоене до Еньовден", "Магнити на хладилника", "Есен", "Зима", "Конете" - в тях личи най-категорично светлата българска насоченост на стиховете на Дамяновска, впечатляващата ѝ наблюдателност, умението ѝ да структурира запомнящи се кратки форми, жаждата ѝ за цветна красота и образно претворяване на света", отбелязва в обзорната си статия "С висок емоционален градус и пиетет към родното“ литературният критик Георги Ангелов. 


А най-лаконичната оценка за случващото се в съвременната българска литература направи художникът Николай Кучков, който също уважи премиерата на книгата: "Литературната епидемия е по-страшна от Covid пандемията…".
Като съпътстващо събитие Светла Дамяновска подреди в Археологически комплекс "Калето" самостоятелна изложба (живопис и графикa) "Природно тайнство" под псевдонима Селкида.   

 

Светла Дамяновска представи в Мездра най-новата си книга - Слънчевата птица `

 

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени