Тържествен ритуал и празнична програма за Деня на независимостта в Мездра

По повод 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература в Средно училище "Иван Вазов" официално беше открит бюст-паметник

Ден на Независимостта
Ден на Независимостта Източник: Община Мездра

С ритуал по издигане на знамената и празнична програма Община Мездра отбеляза 113-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България - 22 септември. Тържеството уважиха заместник-кметовете инж. Николинка Кътовска и Цеца Костова, секретарят на общината инж. Светлана Мицева, общинският съветник Христина Стоянова, представители на Общинския център за социални услуги и дейности и на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания, граждани.

 

Честването на празника започна с издигане на националния флаг и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. Пременени в гвардейски униформи, на почетна стража пред пилоните застанаха младите кадети Мария Цекова, Денислав Димитров и Радостин Николовски - деветокласници в СУ "Иван Вазов", които отдадоха "За почест" под звуците на "Мила Родино".

 

Почетната стража
Почетната стража Източник: Община Мездра

"На 22 септември 1908 г. ние, българите, по безпрецедентен начин обявихме пред света нашата независимост, каза в словото си инж. Николинка Кътовска, зам.-кмет "Стратегическо планиране, устройство на територията и инфраструктурни проекти". И продължи: "Дата, от която започва съвременната история на българската държава и която ни позиционира с достойнство сред европейските нации. Чрез обявяването на независимостта, постигната главно с умела дипломация и истински патриотизъм, българският народ показа на света, че само 30 години след Освобождението си той вече е морално, културно и икономически укрепнал. Това, всъщност, е датата, която въплъщава усилията и саможертвата на поколения българи". 

 

"Ето защо днес не е достатъчно просто да отдадем почит. А да направим съвременен и осъзнат прочит на нашата история. Защото истинските държавници знаят, че независимостта е само първата крачка от отстояването и реализацията на стратегическите цели на една държава. Няма по-добър учител за един народ от историята - история, която трябва да помним. А най-важният урок, който трябва да научим днес, е, че успяваме само когато сме единни. Когато имаме обща кауза, смелост да я отстояваме, гледайки напред и с мисъл за бъдещето на децата си. Затова нека да запазим в нас онази родолюбива искра, която всеки от нас носи в себе се. И никога да не забравяме възторжения възглас на нашите предци: "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!" Честит празник!", добави още тя.

 

Зам.-кметът Николинка Кътовска
Зам.-кметът Николинка Кътовска Източник: Община Мездра

Празнична програма по случай Деня на независимостта изнесоха мажоретният състав към Център за подкрепа за личностно развитие, който представи маршовете "Знамето ни е трицветно" и "Боят настана", и Вокална група "Детски свят", която изпълни песните "Една е моята Родина" и "Българийо, обичам те". Поради въведените противоепидемични мерки у нас тази година не се проведоха традиционните велопрояви по случай Европейския ден без автомобили - велопоход до село Долна Кремена и обратно и състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас.

 

По-късно по повод 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература в Средно училище "Иван Вазов" официално беше открит бюст-паметник на патрона на мездренската гимназия.

Бюст-паметник на Иван Вазов
Бюст-паметник на Иван Вазов Източник: Община МездраОще от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени