Тази неделя в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" ще се проведе XVII Национален фолклорен събор "Де е българското"

В тазгодишното издание на "Де е българското" ще вземат участие над 600 самодейци

Национален фолклорен събор "Де е българското"
Национален фолклорен събор "Де е българското" Източник: Zonanews

На 21 май 2023 г., Неделята на слепия, в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край село Очиндол, община Мездра ще се проведе XVII Национален фолклорен събор "Де е българското". Целта на събора е да се даде възможност за сценична изява на изпълнители, представящи фолклорното богатство и уникалност на своя регион.

 

Паметникът
Паметникът "Дядо Йоцо гледа" Източник: Община Мездра

Организатор на събитието, което е от програмата на традиционните Празници на културата "Мездра - май", е Община Мездра. Началото на събора е в 9:45 ч. в неделя, а официалното откриване - в 10:00 ч.

 

Национален фолклорен събор
Национален фолклорен събор "Де е българското" Източник: Zonanews

В тазгодишното издание на "Де е българското" ще вземат участие над 600 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти от областите Враца, Видин, Монтана, Плевен и София. На сцената ще се изявят 35 певчески, танцови инструментални състави - представители на 32 читалища, училища и пенсионерски клубове от 29 населени места в Северна и Западна България, включително 10 от общината домакин.

 

Участниците в събора, който няма конкурсен характер, са разделени в три категории: певчески групи и индивидуални изпълнители, танцови групи и индивидуални изпълнители, инструментални групи и индивидуални изпълнители.

 

Община Мездра най-учтиво Ви кани на XVII Национален фолклорен събор "Де е българското"!

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени