Тази събота в с. Царевец, община Мездра ще се проведе Седмият национален фолклорен фестивал "Белокаменица"

Заявки за участие в тазгодишното издание на фестивала, който е с конкурсен характер, са подали повече от 30 певчески групи, народни хорове и танцови състави

Национален фолклорен фестивал "Белокаменица"
Национален фолклорен фестивал "Белокаменица" Източник: Община Мездра

За седми път тази събота, 27 август, мездренското село Царевец ще бъде домакин на Националния фолклорен фестивал (НФФ) "Белокаменица". Организатори на събитието, което се провежда ежегодно от 2016 г. насам (с изключение на 2020 г. поради пандемията от Covid-19), са Кметство Царевец и НЧ "Просвета-1928", с подкрепата на Община Мездра.

 

Национален фолклорен фестивал
Национален фолклорен фестивал "Белокаменица" Източник: Община Мездра

Заявки за участие в тазгодишното издание на фестивала, който е с конкурсен характер, са подали повече от 30 певчески групи, народни хорове и танцови състави, както и индивидуални изпълнители от различни региони на страната. На откритата сцена на площада в центъра на каменоделското селище ще се изявят над 300 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти. Техните изпълнения ще оцени жури с председател Илка Димитрова, дългогодишен музикален редактор в БНР, и членове - народният певец Венцислав Пенев и хореографът Красимира Иванова.

 

Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов
Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

По традиция участниците в НФФ "Белокаменица" ще се съревновават в четири раздела - "Обработен фолклор", "Автентичен фолклор", "Фолклорно танцово изкуство" и "Духови оркестри". Групите и индивидуалните изпълнители са разделени в три възрастови групи - до 13 г. от 14 г. до 20 г. и над 20 г. Във всеки раздел и възрастова категория ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда, както и поощрителни награди. Ще бъде връчена и една специална награда на журито.

 

Национален фолклорен фестивал
Национален фолклорен фестивал "Белокаменица" Източник: Община Мездра

Началото на фестивала ще бъде дадено в събота в 10:00 часа с дефиле на участниците и засаждане на дръвчета във фестивалния парк. Специални гост изпълнители на "Белокаменица 2023" ще бъдат родопските гайдари от Фолклорна формация "Орфикус" - Смолян с ръководител Петър Янев, популярните народни певци Поли Паскова и Венцислав Пенев и Духов оркестър "Етро брас бенд" - Етрополе.

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени