Традиционни Дионисиеви празници на Археологически комплекс "Калето" в Мездра

Ще бъде изпълнен античен ритуал за отдаване на почит към старогръцкия бог на умиращата и възраждащата се природа

Дионисиеви празници в Мездра
Дионисиеви празници в Мездра Източник: Община Мездра

За осма поредна година в навечерието на Трифон Зарезан в Археологически комплекс "Калето" в гр. Мездра  ще се проведат традиционните Дионисиеви празници. Организатори на събитието са Община Мездра и Археологически комплекс "Калето", а основната цел - популяризиране на античната и средновековна крепост "Калето" като туристическа дестинация. 

 

Дионисиеви празници в Мездра
Дионисиеви празници в Мездра Източник: Община Мездра

Дионисиеви празници 2022 ще бъдат открити с артистичната реконструкция "Огнесъздаденият Дионис" с елементи от античен ритуал за отдаване на почит към старогръцкия бог на умиращата и възраждащата се природа, на виното, лозарството и веселието, пресъздаден от Театрална група "ТЕМП" при Военен клуб - Враца с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев. 


За финал на празничната програма танцьорите от Ансамбъл "Мездра" към Народно читалище "Просвета 1925" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов ще изпълнят тематична танцова композиция, посветена на Трифон Зарезан. 

 

Дионисиеви празници в Мездра
Дионисиеви празници в Мездра Източник: Община Мездра

По традиция по време на събитието посетителите на комплекса ще имат възможност да се стоплят с греяно вино, осигурено от винарна "Типченица".


Заповядайте на 11 февруари (петък) от 17:30 часа в Археологически комплекс "Калето" - гр. Мездра, за да се забавляваме и веселим заедно! Организаторите напомнят на зрителите да спазват стриктно противоепидемичните мерки! 

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени