Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства отвориха врати в Мездра (СНИМКИ)

Проектът е бил пред провал поради безхаберието на предишната общинска управа - мандат 2015-2019 г.

Преразване на лентата при откриването на Дневния център
Преразване на лентата при откриването на Дневния център Източник: Община Мездра

Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства бяха официално открити в гр. Мездра. Те са изградени по Проект "Нови услуги за децата на Мездра и техните семейства", реализиран по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., а предоставянето на двете нови социални услуги и закупуването на специализиран микробус и на допълнително оборудване се извършва по Проект "Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в община Мездра", който Община Мездра изпълнява в момента по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

 

Дневен център-Мездра
Дневен център-Мездра Източник: Община Мездра

Лентата на новата придобивка прерязаха заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова, областният управител на Враца Стефан Красимиров и кметът на Мездра Иван Аспарухов.

 

Церемонията уважиха също представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, на регионални и на местни структури на държавни институции, на социални, здравни, учебни и детски заведения, на неправителствения сектор и на фирми изпълнители на строително-монтажните работи.

 

В словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари на регионалното и на социалното министерства, на общинския отдел "Образование, социални дейности и здравеопазване" и на всички останали, допринесли за "спасяването" на първия проект, който е трябвало да бъде завършен още в края на 2019 г., но е бил пред провал поради безхаберието на предишната общинска управа - мандат 2015-2019 г.

 

Кметът инж. Иван Аспарухов
Кметът инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

"Когато правим политика, заяви Аспарухов, трябва да имаме предвид, че тя може да бъде осъществена само по един начин: държава - община - местна общност. Тези два центъра, които откриваме днес, са плод на огромните усилия, на огромното търпение на много хора, за което още веднъж им благодаря. Община Мездра ще откликва винаги на държавната политика, не само в социалната сфера. А ако трябва с нещо да се помага - ние ще помагаме, както сме го правили и досега".

 

"Държавата прави политики, държавата осигурява ресурси, но държавата не може сама да помогне на тези, които имат изключителна нужда от нашата подкрепа", каза от своя страна заместник-министър Иван Кръстев.

 

И продължи:
"В този смисъл, най-близко до проблемите на хората винаги са били общините. Позволете ми, г-н Аспарухов, да се обърна към Вас и към Вашия екип с думи на признателност и на благодарност за усилията, които положихте да "спасите" този проект. За това, че Община Мездра е една социално отговорна община, която се грижи не само за своите граждани, но и за хора от други части от страната, които получават подкрепа било в Центровете за настаняване от семеен тип, било в консултативните услуги. Защото само за последния програмен период (б. а. 2014-2020 г.) в община Мездра са инвестирани в предоставянето на социални услуги над 3 150 000 лв. Над 80 нуждаещи се получават в момента подкрепа по линия на проекта "Патронажна грижа+", повече от 30 служители са наети на работа по този проект…".

 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев
Заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, д-р Елеонора Лилова и областният управител на Враца Стефан КрасимировИзточник: Община Мездра

Зам.-министър Кръстев добави:
"И, което е най-важното, това е част от един процес: нашата подкрепа не спира дотук, тя ще продължи и за в бъдеще. Само в рамките на европейското финансиране, чрез МТСП, държавата планира да инвестира над 1 млрд. лв. в интегрирани социално-здравни услуги в общността. А те са особено необходими за хората в извън трудоспособна възраст, за хората, които живеят в по-малките и в по-отдалечените населени места. Има и други категории хора, които са в неравностойно положение - например, непълнолетните деца с увреждания, които са настанени в институции. За които, отново с европейски средства, чрез общините, ние планираме още през тази година да създадем условия за инвестиции в размер на над 750 млн. лв. Надявам се, че Община Мездра ще е една от първите, които ще се включат в тези нови инициативи в социалната сфера. Нашето партньорство, нашата съвместна работа тепърва ще се разширява и ще се развива в посока грижата за хората".

 

Приветствия отправиха също председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова и областният управител на Враца Стефан Красимиров.

 

Водосвет за здраве и за успех на новите социални услуги, които ще се предоставят в Центъра за обществена подкрепа и в Дневния център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, отслужи енорийският свещеник отец Данаил Цинцарски.

 

Поздравителна програма изнесоха Вокална група "Детски свят" и мажоретният състав при Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра.          

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени